Soldats ucraïnesos condueixen un canó 2S7 a prop del front (Reuters/Viacheslav Ratynskyi)

Rússia es retira de la ciutat de Kherson, però Ucraïna, escèptica, manté posicions

El president de l'Estat Major Conjunt dels EUA diu que una victòria militar és impossible tant per a Ucraïna com per a Rússia

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Defensa rus ha ordenat aquest dimecres la retirada de les tropes de la riba oest del riu Dniéper, a la regió de Kherson.

Aquest moviment implica retirar-se de la capital regional, Kherson, escenari d'una ofensiva ucraïnesa les últimes setmanes, que és la ciutat ucraïnesa més important que estava sota control rus.

Dues persones caminen pel carrer a Kherson davant d'un rètol que diu "La decisió està presa, Kherson és Rússia" (Reuters/Alexander Ermochenko)

Controlada per l'exèrcit rus des de principis de març, la ciutat de Kherson, de més de 250.000 habitants, és l'única capital regional conquerida durant la invasió russa d'Ucraïna, iniciada ara fa vuit mesos i mig, que Putin anomena "operació militar especial".

A més, es tracta d'un punt estratègic, per la seva proximitat a la península de Crimea, que Moscou es va annexionar l'any 2014.

Un canó de l'exèrcit ucraïnès dispara un projectil aquest dimecres al front de Kherson (Reuters / Viacheslav Ratynskyi)
Soldats ucraïnesos disparen amb un canó 2S7 aquest dimecres al front de Kherson (Reuters/Viacheslav Ratynskyi)

La regió de Kherson, d'altra banda, és una de les quatre que Rússia es va annexionar el mes de setembre, juntament amb Zaporíjia i les dues regions del Donbass, Donetsk i Lugansk. Una annexió escenificada amb una cerimònia solemne al Kremlin i un concert a la plaça Roja de Moscou. 


Una decisió "gens fàcil"

"Procediu a la retirada dels soldats", ha dit a la televisió el ministre Serguei Xoigú, durant una conversa amb el màxim responsable de les operacions russes a Ucraïna, Serguei Surovikin, que ha admès que és una decisió "gens fàcil" de prendre.

Serguei Xoigú, ministre de Defensa rus, aquest dimecres durant una reunió en un lloc no identificat (Reuters/Russian Defence Ministry)

Surovikin ha suggerit "traslladar la defensa a la riba est del Dniéper" amb l'argument que d'aquesta manera se salvaran "les vides dels nostres soldats i l'efectivitat de combat de les tropes".

La retirada també permetrà "alliberar efectius i mitjans que poden ser destinats a operacions actives en altres fronts", segons Surovikin.


Ucraïna manté posicions

Aquest dijous al matí no s'ha registrat cap avenç significatiu de les tropes ucraïneses en resposta a la retirada russa. El govern presidit per Volodímir Zelenski és escèptic sobre aquest moviment i pensa que pot ser un parany. 

Els russos "s'estan movent, però no tant com si es tractés d'una retirada o un reagrupament total", ha valorat Oleksí Arestóvitx, assessor de Zelenski, en un vídeo publicat a les xarxes aquest dimecres.

"Ara per ara, no coneixem les seves intencions. Entraran en combat i miraran de mantenir la ciutat de Kherson? S'estan movent molt a poc a poc", ha dit Arestóvitx. També que les tropes russes destrueixen ponts i deixen les carreteres minades, a mesura que marxen. 

Un jove talla llenya al costat d'una casa danyada pels atacs russos a Osokorivka, a la regió de Kherson (Reuters/Valentyn Ogirenko)

Zelenski també s'ha referit a Kherson en la seva intervenció televisiva diària, aquest dimecres, i ha dit que l'exèrcit ucraïnès està reforçant les seves posicions "pas a pas", perquè "l'enemic no ens farà cap regal".

Des dels Estats Units, el president, Joe Biden, ha declarat que la retirada russa de Kherson demostra que hi ha "alguns problemes reals amb l'exèrcit rus".


Incertesa i possibles deportacions

Arran de l'avenç de l'exèrcit ucraïnès, durant les últimes setmanes Rússia va començar l'evacuació de civils de Kherson. Una mesura que Ucraïna assegura que ha inclòs deportacions forçoses, que són un crim de guerra.  

Un ferri navegant pel riu Dniéper, a la ciutat de Kherson
Un ferri amb civils de Kherson salpa del port fluvial d'aquesta ciutat el 31 d'octubre (Reuters/Alexander Ermochenko)

En els últims dies, diversos edificis administratius de la ciutat han aparegut sense banderes russes. La setmana passada, la bandera russa va deixar d'onejar a la seu administrativa regional, tot i que continuava present en altres edificis públics situats a pocs metres.

Enmig de la incertesa sobre un possible canvi de mans de la ciutat, últimament n'han desaparegut més, segons ha explicat el periodista Aleksandr Kots, corresponsal de guerra del diari Komsomólskaia Pravda.


100.000 morts i ferits a cada exèrcit

Des de l'inici de la invasió d'Ucraïna, uns 100.000 soldats russos han mort o quedat ferits. Aquest és el càlcul que ha fet públic el general Mark Milley, president de l'Estat Major Conjunt dels Estats Units.

Mark Milley, president de l'Estat Major Conjunt dels EUA, en una reunió de ministres de Defensa de l'OTAN a Brussel·les (Reuters/Yves Herman)

En una intervenció a l'Economic Club de Nova York en què no ha detallat com s'han fet aquests càlculs, Milley ha valorat que l'exèrcit ucraïnès ha patit un nombre similar de baixes, "probablement". 

També que uns 40.000 civils ucraïnesos han mort en el conflicte. 

Milley, a més, ha remarcat que una victòria militar és "probablement" impossible tant per a Rússia com per a Ucraïna
 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaVladímir PutinRússia
Anar al contingut