25.000 joves de Barcelona han tingut dificultats per pagar el pis per la pandèmia

El 4% dels joves han hagut de deixar els estudis per la crisi del coronavirus

Redacció/Agències

L'atur juvenil s'ha doblat en un any, segons l'enquesta de Joventut de Barcelona. I les diferències segons l'estrat social s'eixamplen. Els joves dels barris amb rendes més baixes ara tenen el triple d'atur, el 19,5%, que els dels barris de rendes altes, el 6,3%.

Gairebé la meitat dels enquestats afirmen que la situació econòmica a la llar ha empitjorat i el 5,7% que han patit per pagar el pis. En concret, 25.000 joves ho han passat malament per pagar el lloguer o la hipoteca. I el 24% han tingut més dificultats per pagar les despeses relacionades amb l'habitatge.

El 3%, fins i tot, s'ha vist obligat a tornar a casa dels pares. L'1,6% ha canviat a un pis pitjor i l'1,6% ha començat a compartir pis.

La majoria, però, el 63%, reconeix que la pandèmia no l'ha afectat en l'habitatge.


El 4% ha deixat els estudis

Pel que fa el capítol dels estudis, gairebé el 40% dels que tenen entre 15 i 29 anys consideren que la crisi pel coronavirus els ha afectat negativament en el seu rendiment. Quatre de cada cent asseguren que han hagut de deixar els estudis.

Només el 14,5% diu que ha millorat el seu rendiment. Però les dades revelen, un cop més, que els joves dels estrats més baixos són els que més impacte en negatiu han rebut.

"Això ens ha de fer reflexionar i una vegada haguem passat aquesta situació de pandèmia haurem d'estudiar i fer estratègies contra aquesta desigualtat creixent en matèria educativa i de formació", assegura Joan Ramon Riera, regidor d'Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat.


Milloren les relacions

El confinament per la pandèmia ha ajudat a millorar les relacions familiars per al 27% dels joves. En aquest sentit, els que asseguren que ha millorat la relació amb la parella són el 26%.

Altres dades de l'enquesta mostren que el 64% dels joves de 18 a 24 anys viuen amb els pares, mentre que dels 25 als 34, la majoria, el 76%, estan emancipats.

D'aquests que viuen emancipats, el 40% viu amb parella, el 10%, amb parella i fills, el 30% viu sol i el 22% comparteix pis.

Més de la meitat dels que comparteixen l'habitatge asseguren que ho fan per necessitat econòmica, però la resta ho fan, diuen, per no viure sols.

La majoria dels entrevistats, el 52%, tenen la percepció que la pandèmia els ha passat factura psicològicament i creuen que la crisi afectarà "negativament" o "molt negativament" el seu futur.

Són les dades que es desprenen de l'Enquesta a la Joventut de Barcelona 2020, feta entre el març i el juliol a 1.400 joves de 15 a 34 anys que viuen a la ciutat de Barcelona, dels 445.000 que hi ha en aquesta franja d'edat. Per primera vegada, l'enquesta inclou joves no empadronats a Barcelona però que hi resideixen des de fa com a mínim sis mesos.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut