Gairebé la meitat dels detinguts, 43, han estat arrestats a Barcelona i Girona (EFE/Guàrdia Civil)

100 detinguts pel whatsapp del fill amb problemes: 238 víctimes i 900.000 euros estafats

El grup criminal estudiava prèviament el perfil de les víctimes per confirmar que tenien un fill de viatge, estudiant fora o emancipat

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil ha detingut 102 persones arreu de l'Estat, 43 a Catalunya, per estafar prop de 900.000 euros amb el mètode del suposat fill que necessita ajuda i envia un whatsapp als pares demanant diners de forma urgent.

Els membres de la xarxa estudiaven el perfil de les potencials víctimes, que tenien un fill emancipat, estudiant fora o de viatge. Els enviaven missatges de mòbil fent-se passar pel fill, fingint que estava en risc o tenia un problema i que necessitava diners. Les persones que picaven feien transferències des de 800 fins a 55.000 euros.

En total, la Guàrdia Civil ha localitzat més de 500 comptes bancaris i han analitzat més de 100 línies de telèfon que donaven d'alta utilitzant identitats falses


De moment s'han identificat 238 víctimes

Els arrestats en aquesta operació, de nom Hiwaso, han estat detinguts a les províncies de Barcelona, Girona, Alacant, València, Madrid, Granada i Màlaga i se'ls acusa d'estafar més de 850.000 euros a 238 víctimes, només a Alacant. No es descarta que hi hagi moltes més víctimes.

La banda estava formada per 74 homes i 28 dones, d'entre 20 i 60 anys. Se'ls imputen els delictes d'estafa, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal, i les diligències estan a càrrec del jutjat d'instrucció de Torrevella, a Alacant. La Guàrdia Civil ha verificat que el grup criminal blanquejava els diners robats realitzant pagaments en tot tipus de comerços i amb retirades d'efectiu en caixers automàtics

Les primeres denúncies es van rebre a finals del 2022 a Alacant. Una vegada identificats els presumptes estafadors, la Guàrdia Civil va posar en marxa l'operació per detenir-los, que s'ha fet en diverses fases -- del febrer fins ara-- pel gran nombre de persones implicades. Els últims detinguts, a finals d'abril, han estat 35 persones a Barcelona i 8 a Girona.

No és el primer grup criminal desarticulat que feia servir aquest tipus d'estafa. Fa uns mesos, els Mossos també van detenir 17 persones en diverses localitats catalanes per estafar per aquest mètode víctimes de tot l'Estat.
 

 

ARXIVAT A:
PolicialWhatsAppTecnologia
Anar al contingut