L'estafa consistia a enviar missatges fent-se passar pel fill de la víctima (Pexels/Magnus Mueller)

L'estafa del fals fill via WhatsApp: així actuava el grup desarticulat a Barcelona i Girona

Els Mossos han detingut 17 persones en diferents localitats catalanes acusades d'actuar a tot l'Estat

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una banda criminal que hauria robat 60.000 euros amb l'estafa del fill fals que demana diners. L'operatiu policial es va fer el 2 de novembre i va acabar amb la detenció de 17 persones de Premià de Mar, Granollers, Mollet del Vallès, Canovelles, Santa Maria de Palautordera, Vic, Olot i la Bisbal d'Empordà. 

Se'ls acusa de pertinença a grup criminal, estafa, coaccions, detenció il·legal i robatori amb violència i intimidació.

L'organització havia dissenyat un entramat criminal per estafar persones d'arreu de l'Estat i obtenia diners a través de testaferros que prèviament havia seleccionat.


Com actuaven

El seu modus operandi consistia a enviar missatges de WhatsApp en què es feien passar pel fill de les víctimes i els deien que havien hagut de canviar de mòbil perquè se'ls havia trencat i que necessitaven diners per fer un pagament que tenien pendent.

Si les víctimes es creien el relat, els demanaven que fessin les transferències a números de compte de testaferros propers al lloc de residència dels estafadors. En la majoria de casos eren persones vulnerables.

Un cop els testaferros rebien els diners al seu compte, els estafadors els hi feien treure en metàl·lic del banc o els hi feien traspassar a un altre compte bancari. D'aquesta manera, sense saber-ho, els testaferros es convertien en partícips en l'activitat delictiva.

Dels 17 detinguts, 12 han quedat en llibertat. Els altres 5 van passar a disposició judicial dissabte al jutjat en funcions de guàrdia de Mataró.

A banda de les detencions es van intervenir uns 2.000 euros en efectiu.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials Delictes econòmicsTecnologiaMossos d'EsquadraCiberdelicte
Anar al contingut