Copenhagen

La televisió danesa revela suposats avortaments il·legals en una clínica de Barcelona

La cadena de televisió pública danesa DR ha difòs un reportatge, que ha gravat amb càmera oculta, que revela que en una clínica de Barcelona es fan avortaments il·legals a dones embarassades de fins a set mesos procedents d'arreu d'Europa. Concretament, a la Clínica Emece, de grup CBM. Per fer-ho, el centre recorre a la clàusula de la llei espanyola que autoritza els avortaments, sense fixar límit de temps de gestació, sempre que hi hagi risc físic o mental greu per a la dona.

Actualitzat

El reportatge difós a Dinamarca revela que la clínica Emece de Barcelona practica, presumptament, avortaments il·legals a dones embarassades de fins a més de set mesos. A Dinamarca, l'avortament és legal fins a les dotze setmanes d'embaràs. Un cop superat aquest període, són les autoritats sanitàries les que han de decidir si el permeten, però només acostumen a autoritzar-lo en cas de malformacions greus del fetus.

En el documental, que es va rodar fa un mes i mig, s'hi veu com una periodista danesa embarassada de 30 setmanes es posa en contacte amb la clínica sense donar a conèixer la seva professió. Explica que vol avortar a Barcelona, després que les autoritats sanitàries daneses l'hi han negat. Així doncs, viatja fins a la Ciutat Comtal acompanyada per un altre periodista de la cadena, que es fa passar per un amic.

Ja a la Clínica Emece, els periodistes s'entrevisten amb el director de la clínica, el doctor Carlos Morín, qui assegura que té clientes procedents de països com França, la Gran Bretanya, Holanda, Alemanya i, fins i tot, Austràlia. A més, afirma que el procediment no presenta riscos per a la dona i és legal. I és que el centre recorre, de manera fraudulenta i sistemàtica, a la clàusula legal que autoritza a Espanya avortaments sense límit de temps de gestació, en cas de risc físic o mental greu per a la dona.

Pel que fa al procés, Morín explica davant de la càmera oculta que al fetus se li injecta al cor digoxina, una substància que s'utilitza per tractar malalties cardíaques. Aquesta injecció provoca la mort del fetus per parada cardíaca abans d'extreure'l de l'úter a la dona.

Uns 4.000 euros per avortar

Un cop finalitzada de l'entrevista amb el director del centre, fan omplir a la periodista diversos qüestionaris sobre la seva salut i l'estat mental. Després, la sotmeten a tres proves psicològiques amb preguntes generals, que justifiquen dient que l'única manera que l'avortament sigui legal és al·legar suposats problemes físics o psíquics, tot i que ella reconeix a l'entrevista que el seu estat de salut és "bo" i que vol avortar perquè ha deixat la relació que mantenia amb la seva parella. El director de la clínica assegura que aquests tràmits només són "qüestions de burocràcia", i en una entrevista posterior, els comunica que tot segueix el seu curs i que el preu de l'operació és de 4.000 euros.

Minuts després, la periodista torna a la clínica i revela la seva veritable identitat, acompanyada aquesta vegada per un càmera de televisió. Sol·licita una entrevista amb Morín, qui assegura que l'operació no havia estat autoritzada i que encara quedava per fer un altre examen psicològic. Tanmateix, insisteix, abans de fer fora els periodistes, que l'avortament és completament legal.

El documental ofereix també el testimoni d'una jove danesa que assegura que li van practicar un avortament a la clínica Emece el 2004, quan estava embarassada de 26 setmanes, i que va pagar uns 4.000 euros.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut