Moscou

L'oposició russa surt massivament al carrer per denunciar frau a les eleccions de diumenge passat

Rússia ha viscut, sota el lema "Per unes eleccions netes", una jornada de mobilitzacions inèdita a la Rússia postsoviètica: desenes de milers de persones han sortit al carrer a diverses ciutats. Ho han fet per protestar contra el frau en les eleccions presidencials de diumenge passat, que hauria beneficiat el partit de Putin, Rússia Unida, i per exigir la fi del règim de Vladímir Putin, que va passar de president a primer ministre i l'any que ve vol tornar a ser president. Es tracta de les manifestacions més multitudinàries al país des de la caiguda del règim soviètic. A la capital, Moscou, és on s'han concentrat més persones: 50.000, segons els organitzadors.

RedaccióActualitzat
El centre de Moscou ha quedat totalment pres per la policia i l'exèrcit, gairebé tants efectius com manifestants, i s'han practicat algunes detencions. Tot i això, la concentració ha estat pacífica i ha transcorregut sense incidents remarcables.

"Fora, Putin!" ha estat una de les consignes més repetides durant la protesta i també s'han corejat frases com "Eleccions lliures!" o "Vergonya!". Els observadors internacionals van corroborar que el frau havia estat massiu, sobretot amb urnes inflades de vots a favor de Rússia Unida, el partit de Putin.

Moltes ciutats han participat en la mobilització, organitzada per internet, de Moscou a Vladivostok. En aquesta ciutat a la costa del Pacífic, a 7.000 quilòmetres de la capital, els manifestants han estat molt explícits. Han mostrat còpies ampliades d'un full de resultats on es veu com van ser falsificats. En una pancarta, una dona denunciava: "Jo vaig ser observadora al col·legi electoral 151. Els comunistes van quedar-ne els primers; Rússia Unida, els quarts.

A Sant Petersburg, s'haurien reunit unes 7.000 persones a la plaça dels Pioners, segons la policia.

Les manifestacions són de vital importància per l'oposició, que posa a prova la seva capacitat per transformar la indignació pels resultats de les eleccions de diumenge passat en un moviment nacional de protesta. En les protestes d'aquesta setmana hi ha hagut 1.600 detinguts.

Visions contraposades

La visió que l'oposició té del futur president de Rússia contrasta amb la que en tenen els organitzadors dels Premis Confuci a la Xina. En l'edició d'aquest any del guardó de la pau, han premiat Putin per haver-se oposat a la intervenció militar de l'OTAN a Líbia.

No es tracta d'uns premis oficials, però, segons els organitzadors, el règim de Pequín hi dóna suport. El Premi Confuci es va crear el 2010 com a resposta a la decisió del Comitè dels Premis Nobel de donar el guardó al dissident xinès Liu Xiaobo, una decisió que va enfurismar el govern xinès.




VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut