Un dia i mig a El Hierro: 7 rescats, cayucos apilats i la solidaritat d'una illa en guàrdia

Dissabte va ser el dia amb més arribades a l'illa i l'alcalde demana un nou centre d'acollida per a les persones que arriben esgotades després de passar entre 6 i 10 dies al mar

Marta Jerez, Ferran Moreno i Begoña Grigelmo, enviats especials a El Hierro

Passaven uns minuts de les 8 del matí quan ha arribat un cayuco amb 81 persones a La Restinga, a l'illa d'El Hierro. Fins aquest moment, ningú els havia detectat i han entrat sols al port, fent unes maniobres que poden arribar a ser perilloses. La nau de Salvament Marítim no ha tingut temps de sortir a remolcar l'embarcació i alguns dels nois des de la barcassa han entrat cridant "Salvament, Salvament".

Els pescadors han activat el grup de WhatsApp del poble i en uns minuts els voluntaris han arribat al moll per ajudar-los a desembarcar. La majoria estaven en bon estat, però almenys 4 han necessitat atenció sanitària.

Ens ho explica Fernando Gutiérrez, secretari de la Confraria de Pescadors de La Restinga, que era al moll: "N'han arribat almenys quatre que estaven força malament. Venen deshidratats, fets pols, perquè no tots els cossos resisteixen igual".

"Aquesta gent porta de 8 a 10 dies al mar dins d'aquesta embarcació, a cel obert i aguantant tot tipus de complicacions."

Els voluntaris ajuden a desembarcar les persones que han arribat aquest matí al moll de La Restinga (CCMA/Marta Jerez)

Les embarcacions en què arriben són molt precàries. De fet, només dues hores després d'arribar, aquest cayuco l'han hagut de treure del mar perquè s'estava enfonsant.

Dues hores després d'arribar l'han hagut de treure del mar perquè s'estava enfonsant (CCMA/Marta Jerez)

En aquesta embarcació portaven una bomba per buidar l'aigua que entrava durant tota la travessia, que pot durar entre 6 i 10 dies.

L'embarcació portava una bomba per treure l'aigua que entra a l'embarcació durant el trajecte (CCMA/Marta Jerez)

Al migdia, quan tancàvem aquesta crònica, ha arribat una nova embarcació. En aquesta ocasió sí, remolcada per un vaixell de Salvament Marítim. Hi viatjaven una cinquantena de persones. És el setè cayuco en un dia i mig.


Els cayucos s'acumulen al sud de l'illa

Aquest dissabte van arribar més de 900 persones a El Hierro, 320 en un sol cayuco, que és la xifra més alta de les últimes dècades.

Les embarcacions buides es concentren en aquest petit port, que ja està al límit de la seva capacitat. Així ho denuncien els pescadors.

Gutiérrez ens explica que necessiten una regulació: "Això és un femer. Allà en tenim una, dues, tres... quatre pateres acumulades al moll. I aquí darrere n'hi ha set o vuit. Al port n'hi ha unes vint. Necessitem que se'ls doni la sortida corresponent".

Les embarcacions de fusta es destrueixen al port, però amb les de fibra és més complex.

Cayucos de fibra apilats al port a l'espera de ser reciclats a La Restinga, El Hierro (CCMA/Marta Jerez)

Per això l'alcalde d'El Pinar, Juan Miguel Padrón Brito, reclama que les administracions competents, govern espanyol i govern canari, decideixen què fer-ne i les reciclin de la manera més adient.


La convivència al port de La Restinga

Amb aquesta realitat es troben els pescadors i també els submarinistes que venen fins aquí. L'Evelin Coronador està de lluna de mel i explica que el primer dia no van poder evitar posar-se a plorar:

"És molt trist, la meva sensibilitat no em permet pensar que aquesta gent arriba aquí per 'envair', com certs polítics ens volen fer creure. Hi ha gent que hauria d'obrir la ment."

Un cayuco que va arribar fa uns dies a La Restinga, a El Hierro (CCMA/Marta Jerez)

Mentre no se'ls deriva a Tenerife, se'ls trasllada a l'interior de l'illa en infraestructures no preparades per a una acollida en condicions.

Miguel Rey és un dels conductors d'autobusos que fa aquests trasllats. Ells també estan esgotats perquè han de sumar aquesta feina a la seva habitual: "Hem de venir, i pot ser de matinada, al migdia... només avui ja he fet quatre viatges".

Quan arriben al moll els traslladen amb autocar a diferents centres d'acollida de l'illa (CCMA/Marta Jerez)

L'alcalde d'El Pinar explica que durant la visita de dijous passat el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va reclamar l'obertura d'un nou equipament. De fet, va proposar uns terrenys on espera que aquest nou centre d'acollida es faci realitat com més aviat millor.  

Aquesta nit passada més de 800 persones van ser traslladades a Tenerife, ja que en aquesta petita illa canària no hi ha les condicions per atendre-les de la millor manera.

ARXIVAT A:
MigracionsLes Canàries
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut