Sanció pionera a un "hostel" per allotjar turistes a canvi de treballar-hi sense cobrar

El Departament d'Empresa i Treball sanciona amb 43.295 euros un "hostel" de Barcelona que va agafar 4 turistes sense permís de treball ni residència per 25 hores de feina a la setmana només a canvi de llit i esmorzar

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Ferran Moreno

Periodista de TV3 especialitzat en desigualtats i drets humans

@FerranMorenoG
Actualitzat

"Hostel" en ple passeig de Gràcia de Barcelona. Alguns dels turistes que hi dormen també hi treballen. Fan 25 hores a la setmana. Recepció o restauració. Sense cobrar. Només a canvi d'un llit i de l'esmorzar.

"La veritat és que estem supercontents, per les dues parts", diu Ana Vázquez, una de les responsables de la companyia SafeStay, que gestiona l'alberg. "Per a ells és una oportunitat de conèixer Europa i a nosaltres ens facilita les feines del dia a dia."

Com a màxim tenen cinc turistes treballant simultàniament de manera voluntària --la forma que tenen de descriure que no tenen ni contracte, ni cotització, ni assegurança. "Ens són una gran ajuda", descriu Vázquez.

Inspecció de Treball a Catalunya s'hi va presentar el novembre de l'any passat. Hi anaven per un altre tema, però en entrar al "hostel" van comptar fins a quatre turistes estrangers treballant a l'alberg sense permís de treball ni residència.

Van aixecar actes sancionadores i, després d'un procés d'al·legacions per part de l'empresa, ja hi ha resolució ferma. El Departament d'Empresa i Treball acaba de multar, aquest setembre, SafeStay Barcelona amb 43.295 euros.

És la primera sanció a un "hostel" per tenir treballant turistes sense contracte. "Una conducta molt greu i totalment il·legal, que vulnera la llei sobre drets i llibertats de les persones estrangeres", assenyalen des de Treball.

Ana Vázquez reconeix la inspecció però indica que continuen tenint actualment turistes treballant sense cobrar. "Tenim molt clar que són voluntaris, no treballadors, i no els exigim el mateix que a la plantilla", argumenta.

El departament indica que va comunicar la sanció la primera setmana de setembre. La resolució esgota la via administrativa del procediment i si l'empresa volgués recórrer ja només pot optar a la jurisdicció social dels tribunals.

Una cinquantena d'anuncis de "hostels" a Barcelona

La Julieta va arribar a Barcelona fa dues setmanes i mitja. Té 21 anys i ha vingut de l'Argentina de turisme. Buscava allotjament a bon preu i l'ha trobat. De fet, té llit de manera gratuïta. Amb la particularitat que treballa en un alberg de l'Eixample 24 hores a la setmana. Sense cobrar.

Va començar fent torns nocturns. Les tasques, sobretot neteja i estar-se a recepció. Ara ha començat a treballar a la tarda. En total, fa dotze torns mensuals de vuit hores a canvi de poder dormir a l'alberg i tenir alguns dies lliures per poder conèixer Barcelona.

 

"Estic supercontenta", explica. "És una bogeria perquè en una setmana entra i surt molta gent. Ja he conegut moltíssimes persones, fas contactes d'arreu del món."

A ella no li sap greu treballar sense cobrar, mentre té l'oportunitat de visitar una ciutat que no coneix o d'aprendre idiomes amb gent nova.

L'oferta la va trobar a través de la plataforma brasilera Worldpackers, que centralitza milers d'anuncis de "hostels" que busquen turistes que puguin treballar de manera voluntària a canvi d'un llit.

A Barcelona apareixen una cinquantena d'anuncis d'allotjaments que busquen turistes que hi treballin sense cobrar. A Catalunya, uns vuitanta.

Demanen que el turista treballi una xifra d'hores que es mou entre les 20 i les 32 a la setmana. A canvi, poden dormir, per exemple, en una habitació compartida de quatre persones, tenen alguns descomptes en tours turístics a la ciutat o poden participar de classes de ioga gratis.

TV3 s'ha posat en contacte amb les direccions d'una quinzena d'albergs amb anunci a la plataforma Worldpackers, per correu electrònic o per telèfon, preguntant-los obertament per la qüestió dels turistes voluntaris que treballen en aquest tipus d'allotjaments. La tònica general és la del silenci.

Només les propietàries d'un dels "hostels", en visitar-les al seu establiment, han reconegut que reben moltes peticions de turistes que volen treballar a canvi d'un llit, i que voldrien que aquesta activitat fos regular per poder-la canalitzar.

Insisteixen que ells no tenen voluntaris, tot i que s'anuncien a Worldpackers i tenen ressenyes de fa molt pocs dies de turistes que agraeixen l'oportunitat d'haver estat treballant al "hostel".

 

En un altre dels albergs que visitem per sorpresa, una voluntària que prudentment rebutja ser entrevistada a càmera explica que com ella tres persones més estan al "hostel" com a voluntàries. "Sense contracte, ni assegurança", apunta. Ja li està bé, perquè vol seguir fent ruta i d'aquí unes setmanes serà a Edimburg.

Un altre noi ens explica en un altre "hostel" de l'Eixample que hi ha unes quantes persones voluntàries, però també rebutja l'entrevista sense el consentiment del gerent. Molts tenen clar que és un tema que cal evitar comentar amb periodistes.

Un voluntariat amb característiques de relació laboral

"No hi ha prevenció de riscos, no estan donats d'alta a la Seguretat Social i, per tant, poden tenir una responsabilitat bastant greu", apunta el president de la secció de dret laboral de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Enrique García Echegoyen.

Que hagin de fer unes hores determinades a la setmana, no menors, o que a canvi tinguin un nombre concret de dies lliures són indicadors, per García Echegoyen, de la laborabilitat de la relació: "Són unes obligacions que tenen molta característica laboral."

El jurista apunta que totes dues parts hi surten guanyant: el turista aprèn idiomes i coneix moltes persones, que és el que vol, i l'allotjament s'estalvia tota una sèrie de contractes.

"Però, què passa si qualsevol d'aquestes persones té un accident mentre desenvolupa les seves tasques?". Amb les actes sancionadores, el Departament d'Empresa i Treball deixa clar que la responsabilitat és de l'empresa.

Ara per ara, la Julieta espera seguir a l'allotjament on treballa un parell de mesos més. "M'encanta Barcelona. M'estic trobant amb una part de mi que no coneixia."

 

ARXIVAT A:
Turisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut