Personal d'emergències ajuda una dona a sortir d'una patera a El Hierro, aquest dijous

PP i Vox aprofiten el drama migratori per atiar el discurs xenòfob i la demagògia

El president del Partit Popular canari ha demanat una "mica d'empatia" als seus companys de tot l'Estat davant les persones que arriben en patera "fugint de la guerra i la fam"

RedaccióActualitzat

El líder del Partit Popular a les Canàries, Manuel Domínguez, ha demanat "empatia" als seus companys de partit en altres comunitats autònomes abans de criticar el trasllat de migrants de les illes a la Península.

Domínguez els ha convidat a acostar-se a El Hierro o Lanzarote i veure en quines condicions arriben les persones migrants que desembarquen de les pateres "fugint de la guerra i la fam" abans de parlar-ne amb mentides, expressions demagògiques o clarament xenòfobes.

"No pot ser. Si tenim una mica, només una mica d'empatia, si algú vingués a qualsevol dels ports, com la Restinga, a Lanzarote, i veiés com baixen aquestes persones de la patera, estic convençut que la seva opinió canviaria i deixaríem de fer aquest tipus de retrets." 

 

De la demagògia al discurs d'odi

El vicepresident del govern canari ha fet aquestes declaracions en referència a les expressions que han fet servir diversos dirigents del seu partit els últims dies per referir-se a les persones migrants que el govern espanyol en funcions està traslladant de les Canàries a altres comunitats autònomes.

La presidenta de Madrid, Díaz Ayuso, es va referir a les persones migrants com a "farcells que s'envien i es van deixant per la Península".

D'altres, com l'alcalde de Madrid, Martínez-Almeida, han vinculat la seva arribada amb problemes "d'inseguretat". I fins i tot n'hi ha hagut que els han tractat com a "animals", com ha fet regidor del PP del municipi malagueny de Torrox, Salvador Escudero, que va arribar a dir que "se'ls hauria de marcar com a animals o amb una polsereta" perquè no acabin "robant cotxes o propagant el tifus a la zona".

Unes declaracions, aquestes últimes, que el partit socialista de Màlaga ja ha dit que portarà davant la Fiscalia perquè investigui si són constitutives d'un delicte d'odi.

Manuel Domínguez ha recordat que "la immigració no té cap vincle directe, com està clarament demostrat, amb la inseguretat" i ha assegurat que criticarà "qualsevol mena de manifestació de vagi en contra de l'ésser humà".

Díaz Ayuso es va referir a les persones migrants com a "farcells" (EFE/Rodrigo Jiménez)

L'arribada de milers de persones a les Canàries ha fet que el govern espanyol les derivi a altres comunitats autònomes, perquè a les illes només tenen places d'acollida per a 6.000 adults. El govern, del Partit Popular, ha donat suport a la decisió de l'executiu de Pedro Sánchez.
 

La "falta de coordinació", la principal crítica

Tot i això, Domínguez coincideix amb alguns dels retrets que fa el seu partit a l'executiu en funcions de Pedro Sánchez, com que s'està actuant "de manera unilateral" i sense coordinar-se amb la resta d'administracions municipals o autonòmiques.

Feijóo, aquest divendres, en un acte a Madrid (ACN)

Un argument al qual s'ha sumat, aquest divendres, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ha criticat que no s'hagi consultat amb els governs autonòmics el trasllat de migrants als seus territoris. Feijóo ha dit, en una entrevista a Canal Sur Ràdio, que "se'ls fica en avions i se'ls deixa en parades d'autobús o en altres llocs", sense, assegura "parlar amb les autoritats que els hauran d'atendre".

El govern espanyol ho nega. El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha carregat contra les declaracions de Feijóo assegurant que són "irresponsables i insolidàries", i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, hi ha afegit que sí que s'informa les autonomies dels migrants que se'ls trasllada i que no són elles les que se n'han de fer càrrec --excepte en el cas dels menors d'edat--, sinó el govern espanyol:


Segons Escrivá, actualment hi ha 13.000 migrants a la xarxa d'acollida de tot l'Estat: 6.000 a les illes i 7.000 a la Península --que no venen tots de les Canàries, segons el ministre--. D'aquests, 2.000 s'han traslladat a Catalunya.

Un jove migrant procedent de les Canàries traslladat a Almeria (APTV/María León)

Vox recorre al discurs de la por

També l'extrema dreta ha aprofitat aquesta crisi migratòria per difondre discursos demagògics o clarament xenòfobs i racistes. 

És el cas del vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, que ha parlat "d'invasió migratòria" davant del balneari de Medina del Campo, a Valladolid, tancat per obres però on s'ha allotjat, ha dit, "183 immigrants il·legals". I ho ha fet amb un discurs on vincula immigració amb "inseguretat", assegurant que es tracta d'"homes en edat militar que generen inseguretat al poble". 

Abascal ha comparat els "migrants en edat militar" que arriben amb els "joves formats" que han de migrar (EPTV/Fernando Sánchez)

També ha carregat contra les ONG, a qui acusa de "col·laborar amb les màfies de tràfic de persones". Un discurs que el PSOE ja ha demanat que la Fiscalia investigui per si ha comès un delicte d'odi.

De fet, el líder del partit d'extrema dreta, Santiago Abascal, ha fet servir la mateixa expressió d'"homes en edat militar" per referir-se als joves migrants que arriben a les Canàries, i els ha contraposat als "joves formats" que han de marxar d'Espanya perquè no troben feina.

En la mateixa línia de comparar realitats que no tenen res a veure, Abascal ha parlat de la situació dels migrants allotjats al balneari de Medina de Campo amb les famílies que van perdre casa seva per l'erupció del volcà de La Palma.

Ignacio Garriga s'ha sumat al discurs de la por i ha vinculat immigració amb terrorisme i inseguretat (EFE/Gema García)

En una línia molt semblant, Ignacio Garriga, secretari general de Vox, ha recorregut al discurs de la por i ha advertit de les conseqüències del que ha anomenat una política "de fronteres obertes" i de la suposada "por" de la ciutadania "que hi hagi un atemptat els pròxims dies".

Habitació d'un alberg de Víznar, a Granada, que acollirà alguns dels migrants procedents de les Canàries (Junta d'Andalusia)

Acollides d'emergència d'uns tres mesos

Durant el mes d'octubre, fins a 13.000 migrants han arribat a les Canàries en embarcacions precàries, i 6.000 han estat traslladats a la Península en les últimes setmanes. Des de començament d'any, n'han arribat més de 23.000.

Els trasllats es fan per a un període estimat d'entre 1 i 3 mesos en places d'emergència habilitades en albergs, hostals o hotels tancats --perquè estan fora de temporada--, cases particulars o allotjaments provisionals habilitats en casernes militars o instal·lacions del Ministeri de Defensa. El Ministeri de Migracions treballa amb desenes d'ONG que l'ajuden a trobar i gestionar aquestes places.

Durant el període en què aquestes persones estan acollides en aquests centres reben alimentació i assistència mèdica i humanitària bàsica, a més d'atenció legal i psicosocial. A les que demanen asil o protecció internacional o estan en situació vulnerable, se les ajuda a gestionar els tràmits d'acord amb la seva condició.

Després, s'hauran de valdre de forma autònoma.

 

ARXIVAT A:
MigracionsPPVoxLes Canàries
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut