La lluita pels drets de les dones a l'Iran de Narges Mohammadi, Premi Nobel de la Pau

L'activista iraniana pels drets humans, que està empresonada, ha estat reconeguda per la seva lluita per la llibertat i contra l'opressió de les dones

RedaccióActualitzat

El premi Nobel de la Pau premia l'activista iraniana pels drets humans Narges Mohammadi. El comitè Noblel n'ha reconegut "la lluita contra l'opressió de les dones a l'Iran i per promoure els drets humans i la llibertat per a tothom".

És, també, un reconeixement imlícit al coratge i la determinació de milers de dones iranianes que es van revoltar contra la discriminació i repressió del règim arran de la mort de Jina Mahsa Amini. La jove de 22 anys va morir a mans de la policia per no portar bé el vel islàmic.

Al llarg de la seva trajectòria, Mohammadi s'ha pronunciat obertament contra la violència sexual contra les dones i la pena de mort, un fet que li ha costat pràcticament la vida. Porta dues dècades entrant i sortint de les presons iranianes i actualment compleix una condemna de 12 anys de presó per donar veu a moltes de les persones que, al seu país, no en tenen. 

El Comitè Nobel espera que les autoritats alliberin Mohammadi perquè pugui rebre el premi el desembre a Oslo. Una demanda, per ara, difícil a la qual també s'hi han afegit les Nacions Unides (ONU).

Els darrers anys l'activista ha treballat en diverses publicacions i és subdirectora de l'ONG Centre de Defensors dels Drets Humans a Teheran. Aquest 2023, també ha rebut el premi Guillermo Cano a la Llibertat de Premsa de la Unesco.

La guerra d'Ucraïna com a precedent

El 2022, el Nobel de la Pau va guardonar la lluita pels drets humans a Rússia, Ucraïna i Bielorússia després de la invasió de les forces armades de Putin al país veí.

Va ser concedit a l'activista bielorús Alés Bialiatski i a dues organitzacions, la russa Memorial i la ucraïnesa Center for Civil Liberties. El comitè dels Nobel va destacar-los com a exemple de "la importància de la societat civil per a la pau".

És el cinquè premi que s'anuncia aquest any, després del de Medicina, Física, Química i Literatura.

 

ARXIVAT A:
Premi Nobel
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut