ANÀLISI

Dia D. Grècia vota, Europa mira

Actualitzat
D'aquí unes hores hi haurà resultats, però per si algú es vol fer una idea de la "graella de sortida" segons les enquestes, trasllado al 324.cat les meves notes de campanya:

Syriza, agrupació de partits creada l'any 2004 per oposar-se a les polítiques neoliberals, però que ha trobat en les imposicions de la Troika (Banc Central Europeu, Comissió Europea i Fons Monetari Internacional) a Grècia, la seva raó de ser. Les enquestes de les darreres setmanes la situen en una forquilla d'entre el 26 i el 30% dels sufragis.

El partit conservador Nova Democràcia (ND), fundat per la nissaga Karamanlis, és el contendent de Syriza dalt del ring. (26% - 30%). Ha aguantat millor que el PASOK la debacle dels partits tradicionals perquè les alternatives conservadores a ND son són tan llamineres com Syriza és pels votants desencantats socialistes.

Partit Socialista Panhel·lènic, el PASOK, corre el perill d'entrar en la via morta de la irrellevància, segons les enquestes. (9-10%). La corrupció i el fet que ha estat el darrer partit de govern electe han passat factura.

Els Grecs Independents (ANEL, dreta nacionalista i escissió de Nova Democràcia) mantenen resultats (9-10%).

Esquerra Democràtica DIMAR (7-10%). Estan oberts a pactar amb Nova Democràcia i PASOK a favor del memoràndum, però tem que fer-ho és llançar el seu propi electorat als braços de Syriza.

Partit Comunista (5%). Perd suport d'un electorat tradicionalment fidel.

Neonazis d'Alba Daurada (5%). També en perden. Probablement, molts dels que els van votar els va conèixer després de les eleccions.

Projeccions: els centenars de periodistes que hem aterrat a Atenes aquest cap de setmana creuem tots un vaticini semblant: no hi ha prou indicis que permetin intuir si la balança es decanta. En matèria de resultats electoral grecs, jo no podré dir "ja ho deia..." perquè sóc incapaç de fer conjectures.

Apunt de solidaritat: l'església ortodoxa posava en marxa ahir al matí una campanya per recollir medicaments que a les farmàcies ja han desaparegut. No hi ha diners per comprar-ne més. Una dona s'atansa a la taula i treu una capsa d'aspirines: "estic a l'atur, però no volia quedar al marge d'això. És tot el que puc portar".

Apunt de violència: un propietari veu com un grup d'immigrants li ocupa un pis. Quan ho denuncia, l'agent que en pren nota li diu amb un mig somriure: "Ha d'anar a veure el fiscal. No podem fer-hi res". Però un dels policies li dóna de sotamà una targeta. "Si vol recuperar el pis, truqui a aquest número". El comunicant resulta ser d'Alba Daurada, el partit neonazi. Tres dies després, el propietari rep una trucada on li anuncien que ja té el pis "net" i pintat... Pot ser que els neonazis hagin guanyat un vot. Ens ho va explicar a l'equip de TV3 enviat a Atenes el periodista Konstantin Bodganos, informador imparcial apallissat per un grup ultra.

Quadern estrany, avui, reduït gairebé a una relació de dades sobre els partits.

Demà, més notes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut