ANÀLISI

24 hores per a les eleccions

Actualitzat
Petros Doukas, exviceministre d'Economia i candidat de Nova Democràcia, ens explicava ahir al matí: "Nosaltres hem mogut fitxa i demanem renegociar el memoràndum. Syriza també ha mogut fitxa i diu que no farà res que perjudiqui la permanència de Grècia a l'Euro". Uns posen l'accent en el compromís amb el memoràndum i els altres en el compromís contra el memoràndum... però hi afegeixen matisos. És un pas petit... però un pas.

Nova Democràcia ja treballa buscant pactes. L'escenari que es dibuixa el partit conservador és: victòria ajustada que li atorga el "bonus" de 50 diputats i col·loca ND al centre del debat polític. Suport del Pasok (enfonsat, segons les enquestes); de la coalició d'esquerres que ja es va apropar als pro rescat fa un mes i mig, i de la dreta nacionalista d'ANEL. El centre de l'espai polític, doncs, podria ser dins un pacte.

Syriza: És cada cop més clar que és el rei del ball. Guanyi o no guanyi. No es pot governar en un estat d'emergència si un actor polític de primer ordre queda fora del cercle de presa de decisions. S'ha de comptar amb Syriza.

La signatura: A les passades eleccions, els partits pro rescat i les institucions europees ja van buscar un compromís de mínims amb Syriza per deixar fora del debat les mesures més doloroses i compromeses per a Grècia. Tsipras no va signar, però l'establishment mantenia la confiança en el Pasok i Nova Democràcia. Ara ja ningú confia en els vells enemics. I la pressió a Syriza perquè signi i documenti un compromís continua. Ens ho va explicar el que va ser assessor econòmic de Lukàs Papadimos.

El votant de Syriza: un passeig per les casetes de propaganda política de Syriza et dóna una idea del perfil de seu votant més motivat: lluitadors per la justícia social que han trobat una plataforma amb projecció. Res és, però, homogeni. Avui hem sopat amb un "votant reflexiu" que els votarà "no perquè cregui que poden dur a terme el que volen, sinó per posar davant d'Europa un nou interlocutor, sense els vicis i els prejudicis dels Samaràs, o els Venizelos". Per acabar-ho de complicar, el líder del partit, Alexis Tsipras, deixa anar matisos que les seves bases més energètiques no compartiran.

Egos a Atenes: Una font coneixedora de primera mà de les reunions d'Alexis Tsipras amb l'exprimer ministre Lukàs Papadimos ens deia: "És un tipus tremendament llest. A les converses amb el primer ministre entenia a la perfecció la dramàtica situació del país i assentia quan li proposaven polítiques realistes. De fet, era un dels membres del parlament més ben informats de tot el que passava. En sortir de la trobada, però, arengava els seus, dient el contrari del que havia dit una estona abans".

Andonis Samaràs: Opinió de la mateixa font, propera al Pasok: "Te tanta pressa per ser primer ministre que va fer descarrilar alguns plans per suavitzar la crisi financera que requerien una mica de temps".

Corrupció rampant: Explicat també per una font directa: "Si tens un restaurant, pots comptar que l'inspector de Sanitat passarà un dissabte a les 10 de la nit, quan tens el menjador ple i no pots perdre ni un minut... 1.000 euros acaben amb el problema". Una altra font que coneix casos de primera mà: "Si et vols operar i la llista d'espera és llarguíssima, 2.000 euros et faran passar al davant fins i tot de malalts greus". Grècia també és això.

Demà, més notes!
Anar al contingut