Una coproducció de Principal Segona i TV3

Nausicaa Bonnín dona vida a Neus Català a "Un cel de plom"

Nausicaa Bonnín es posa en la pell de Neus Català, activista antifeixista catalana que durant la II Guerra Mundial va estar tancada al camp de concentració de Holleischen. "Un cel de plom" s'està rodant al veïnat terrassenc de Torrebonica.

Meritxell Subirós

Entrem a l'agrobotiga Can Viver Torrebonica, al costat de l'antic sanatori de tuberculosos Mare de Déu de Montserrat, set del rodatge de la pel·lícula "Un cel de plom". A les parets hi pengen alguns cartells escrits en alemany i una de les tanques ha estat attrezzada com si fos una tanca d'un camp de concentració. El moviment és frenètic.

"Un cel de plom" explica la vida de Neus Català i està basada en el llibre "Cel de plom", de Carme Martí. El rodatge fa quatre setmanes que ha començat. Primer van rodar en una antiga fàbrica de flassades situada a Calamocha (Terol) i ara s'han instal·lat a Torrebonica, entre Sabadell i Terrassa. L'escenari representa el camp de concentració de Holleischen, a l'antiga Txecoslovàquia. Hi entrem.

L'any 1945, amb l'alliberament dels camps nazis, Neus Català, jove republicana feminista, torna a França després d'haver estat presonera de l'exèrcit alemany. L'alegria de ser a casa dels pares contrasta amb la decepció de no tenir notícies del seu marit, l'Albert, capturat igual que ella i enviat al camp de Bergen-Belsen. Mentre recupera la seva vida de llibertat, rememora els fets viscuts un any abans, quan amb un grup de dones va sabotejar la fàbrica de producció de bales on els nazis les feien treballar, al que llavors era Txecoslovàquia. Aquest grup de dones va ser conegut com el Comando de les Gandules. Però la veritable resistència de Neus Català tot just acaba de començar: la lluita contra l'oblit.

Les noies que integren el Comando de les Gandules
Les noies que integren el Comando de les Gandules

L'interior d'un dels edificis s'ha convertit en el dormitori de les gandules del camp de concentració de Holleischen. La cambra és fosca, amb lliteres de fusta de dos nivells agrupades al voltant d'una estufa de ferro, famèlica. Al costat, dos plats i dues culleres de metall descansen sobre un banc de fusta atrotinat. Les noies s'embolcallen amb unes mantes grises com el plom. Una de les gandules està asseguda al banc. Nausicaa Bonnín, que interpreta Neus Català, dreta rere seu, li remou els cabells, com si li busqués polls. Al crit d'"acció!" comença a recitar el text.  

El Comando de les Gandules està compost per Nausicaa Bonnín ("La llum d'Elna", "Poliamor", "Secuestro", "Fassman"), Núria Adrian Campbell, Natasha Wiese, Kit Picamolas, Adriana Galo, Iria del Río ("Les de l'hoquei", "Moebius"), Natàlia Barrientos ("Les de l'hoquei")  i Paula Vélez ("Polseres Vermelles" i "Gran Nord").

Miquel Romans s'estrena com a director de llargmetratges de ficció amb aquesta pel·lícula, tot i que ha dirigit el documental "Mauthausen 2030" i ha produït "La dona il·legal" de Ramon Térmens, i "Fred que crema", de Santi Trullenque, entre altres coses.

Miquel Romans, director de la pel·lícula
Miquel Romans, director de la pel·lícula

El guió és de Lydia Zimmerman i Miquel Romans. És una coproducció de Principal 2 Films i Televisió de Catalunya, amb el suport de l'ICEC.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut