Demà, a les 21.55

El ferro i l'acer, a "Quèquicom"

Demà, dimecres 6 de març, a les 21.55, al 33, "Quèquicom" emetrà el reportatge "I... ferro i acer", un recull construït a partir de diversos episodis del programa, que ja s'han emès, amb un denominador comú: aquest material que contenen els meteorits.

En aquest recull, "Quèquicom" segueix el procés del ferro des d'una mina fins a una planta de fabricació de bigues d'acer. El ferro és el quart element més abundant de la superfície del planeta i un dels més importants de tot l'univers. A més, és molt manejable i fort, unes propietats que l'han fet el metall més utilitzat de tota la història de la humanitat.

Probablement, el primer contacte dels humans amb el ferro van ser els meteorits i, després, es va aprendre a extreure'l de les roques que el contenen. Ara fa uns 3.000 anys es va iniciar la metal·lúrgia del ferro. Els avantpassats de l'home posaven mineral de ferro al foc per estovar-lo i, a cop de martell, el treballaven. Gràcies a insuflar aire s'aconsegueix més calor. De fet, un dels grans invents catalans del segle XI va ser la farga, l'enginy que aconseguia mecanitzar la injecció d'aire al forn, però, sobretot, enriquia el ferro de carboni, procés indispensable per fer-lo més dur i rígid. El ferro pur, un cop fred, és molt dúctil i de baixa resistència. És com un pa de pessic. Ara bé, si al ferro calent s'hi introdueixen àtoms de carboni, quan la mescla es refreda es forma una estructura microscòpica de capes, una espècie de milfulles. Alternativament apareix una capa de ferro gairebé pur anomenat ferrita, tova com el pa de pessic, i al damunt una làmina de cementita, formada per ferro i carboni, més dura i fràgil, com una coca de vidre. La superposició i unió íntima de les capes acaba esdevenint una estructura molt més rígida i forta. El ferro que conté carboni fins a un màxim de poc més d'un 2% s'anomena acer. A partir d'aquí, com més carboni, més rígid i fort, però, alhora, més trencadís.

"Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, s'emet cada dimecres a les 21.55.

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom
@quequicom33

Anar al contingut