Madrid

Aznar demana més flexibilitat laboral i menys despesa pública per fer front a la crisi

José María Aznar considera indispensable i urgent reformar de manera profunda el mercat de treball espanyol. En un debat de la FAES, el laboratori d'idees del PP que presideix ell mateix, l'expresident espanyol ha exigit mesures concretes per aturar l'increment de l'atur. Els pilars de la reforma serien més flexibilitat laboral, unes ajudes orientades a la formació de les persones a l'atur i l'establiment "d'un règim de deures i drets estrictes que incentivin la recerca de feina". Aznar creu que s'ha de reduir la despesa pública, augmentar el control financer i rebaixar els impostos de les petites i mitjanes empreses i les famílies.

Actualitzat
Aznar creu que Europa paga les conseqüències de "no haver estat capaç de crear una situació de plena ocupació, a diferència de l'economia nord-americana". Per això abandera les reformes del mercat de treball i del sector públic en general, "als comptes públics, als sistemes de salut, de pensions i a l'estat del benestar", ha afirmat, perquè "ni el nivell dels comptes públics ni la gestió de molts sistemes es pot mantenir en el futur".

L'expresident espanyol exigeix "més austeritat" en la despesa pública. Proposa reduir el nombre d'empreses d'aquest tipus, i aposta per les privades competitives. "Menys competència deslleial amb l'empresa privada i més funcionament correcte del mercat únic europeu", ha demanat. No veu necessària més regulació econòmica, sinó "més control i supervisió".

Com a exemples concrets que expliquen la seva teoria, Aznar ha citat el nombre d'hores treballades per assalariat, que als Estats Units arriba a les 1.800 hores anuals, davant les 1.500 d'Europa, d'acord amb dades del 2003. Segons ell, Europa "prefereix subsidiar l'aturat en comptes de convidar-lo a buscar i trobar" una feina.

Aznar també ha reclamat que es rebaixin els impostos a les petites i mitjanes empreses i les famílies "amb menys càrrega tribtuària".

El president honorífic del PP ha negat que la crisi econòmica actual es pot comprar amb la gran depressió del 29 i ha acusat de "catastrofistes" els que ho proclamen. "Ni aquesta crisi representa la fi de l'economia lliure ni tampoc som a l'inici d'una gran depressió", ha remarcat en un debat, acompanyat del ministre italià d'Afers Europeus, Andrea Ronchi.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut