Madrid

El Banc d'Espanya preveu un atur del 17% aquest any i que l'economia caigui un 3%

El Banc d'Espanya preveu que la taxa mitjana d'atur sigui del 17,1% aquest any i que l'economia caigui un 3%. Les previsions de l'organisme supervisor contradiuen les últimes previsions del govern, més optimistes, que apuntaven a un descens del PIB de l'1,6% i a una "recuperació incipient". En canvi, segons el Banc d'Espanya, la recessió es perllongarà almenys un exercici més, i el 2010 l'economia caurà novament un 1%.

Actualitzat
El Banc d'Espanya ha calculat que el PIB es contraurà un 3% aquest 2009 i un 1% el 2010. Això, en contra de les estimacions del govern espanyol, que apuntaven que el 2010 es tornaria al creixement, amb un PIB de l'1,2%. L'entitat creu que la "recuperació incipient" de què parlava el govern espanyol en les seves últimes previsions no arribarà fins a finals de l'any que ve, per la qual cosa el 2010 tornarà a tancar amb un descens del PIB.

L'organisme supervisor ha advertit, d'altra banda, que el dèficit públic pot arribar tant aquest any com el que ve al 8% del PIB si no s'adopten més mesures discrecionals de les que ja s'han aprovat. Això, contrasta amb la xifra de més del 3% de dèficit públic donada per Solbes.

A més, calcula que el treball caurà aquest any el 5,2%, i el que ve se seguirà produint una destrucció de llocs de treball, amb una baixada del 2,1%. Segons el Banc d'Espanya, l'atur el 2010 serà del 19,4%.


Solbes admet ara: "Encara no s'ha tocat fons"

El vicepresident segon del govern, Pedro Solbes, ha admès que les noves previsions del Banc d'Espanya apunten que no s'ha tocat fons. Solbes ha entomat la correcció de les últimes dades que va donar sobre el futur de l'economia espanyola i ha reconegut que "de les dades existents encara no es pot apreciar que haguem tocat fons". El ministre d'Economia ha indicat que les dades del Banc d'Espanya "són un indicador de per on poden anar les coses", i ha explicat les contínues modificacions a la baixa de les previsions de la següent manera: "El càlcul del govern era ajustat per les xifres que hi havia en aquell moment", mentre que segons ha dit el càlcul del Banc d'Espanya "pot ser ajustat per les xifres que tenim en aquest moment".

Solbes ha deixat entreveure que el govern podria rebaixar les previsions de nou al juliol, quan es revisin les dades tal com és habitual a l'inici dels treballs d'elaboració del pressupost de l'any que ve. Amb tot, el ministre ha volgut deixar dit que tot i que "tots seguim amb la consciència que no hem acabat el procés de desacceleració, ja hi ha algun indicador més positiu". 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut