Mèrida

Extremadura presenta les seves balances fiscals i diu que Catalunya és la comunitat que rep més per habitant

El govern extremeny vol impedir que s'utilitzin les balances fiscals per decidir un possible repartiment en el nou sistema de finançament autonòmic.

RedaccióActualitzat

El govern d'Extremadura ha presentat les seves balances fiscals i assegura que Catalunya és la comunitat que més diners rep per habitant. Concretament, en aquest càlcul elaborat pel govern extremeny, Catalunya és la regió que rep 4.340 euros per persona, i Extremadura, 2.600 euros, la qual cosa la situa en desena posició.

El govern extremeny vol impedir que s'utilitzin les balances fiscals per decidir un possible repartiment en el nou sistema de finançament autonòmic i reclama un tracte just i equitatiu per a la regió. El conseller d'Economia extremeny, Antonio Fernández, ha demanat que el govern de Mariano Rajoy escolti Extremadura perquè ha sigut la comunitat oblidada durant molt de temps.

La "balança real"

Aquesta "balança real", tal com l'ha presentada Fernández, inclou els diners que les comunitats autònomes reben de l'Estat a través del sistema de finançament autonòmic i també d'altres vies, com el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) o els mecanismes de pagament a proveïdors. Sumant tots aquests conceptes, Catalunya es troba en primer lloc amb 32.789,54 milions d'euros, seguida d'Andalusia (23.218,19 milions), el País Valencià (16.739,71 milions) i Madrid (11.693,83 milions). En aquest rànquing, Extremadura es troba en la tretzena posició.

L'estudi posa èmfasi en el fet que Extremadura és "la gran oblidada" en infraestructures, ja que tota la seva xarxa ferroviària és de via única, d'ample convencional i sense electrificar. A més, no té cap quilòmetre d'AVE i a nivell de mercaderies és encara pitjor, la qual cosa dificulta el desenvolupament regional. Segons el govern extremeny, la seva comunitat és "un desert" en el mapa de la inversió industrial.

En la presentació de l'informe, cinc directors generals o secretaris generals del govern autonòmic han aprofundit en les dades.

Variables de dispersió i envelliment

A partir d'aquestes dades oficials, el conseller ha defensat un major pes en el nou sistema de finançament autonòmic de les variables de la dispersió i l'envelliment, i no principalment el volum de població. Per això, destaca dades com que Extremadura té la menor densitat de població o que el 60% de la despesa anual farmacèutica sigui pels pacients més grans de 65 anys a causa del seu elevat nivell d'envelliment.

Fernández ha indicat que no sap com es prendrà aquest estudi Catalunya o les altres regions del Mediterrani, però ha dit que no són "mals arguments" perquè reflecteixen la realitat, que és que "Extremadura està com està".

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut