La seu del COI, a Lausana
La seu del COI, a Lausana (Reuters)
Olimpisme

Canvi als podis dels Jocs Olímpics de Londres 2012 per dopatge onze anys després

Amb la nova configuració del podi, Maria Vasco --ja retirada-- obtindrà diploma olímpic en els 20km marxa

Redacció Esport3Actualitzat

Onze anys després dels Jocs Olímpics de Londres 2012 se segueixen reassignant algunes medalles. En concret, s'han modificat els podis dels 20 km marxa i dels 400 tanques.

En els 20 km marxa, per dopatge i suspensió de les russes Elena Lashmanova i Olga Kaniskina i de la ucraïnesa Olena Shumkina, que van ocupar les tres primeres places, ara el podi queda format per les xineses Shenjie Qieyang, or; Hong Liu, plata, i Xiuzhi Lu, bronze.

De retruc, Maria Vasco tindrà diploma olímpic, perquè passarà de ser desena a setena. La viladecanenca va anunciar un any després dels jocs de Londres la seva retirada.

En els 400 m tanques, la russa Natalya Antyukh va aconseguir la medalla d'or, però ara ha estat desqualificada, de manera que la victòria passa a la nord-americana Lashinda Demus; la plata ara és per a la txeca Zuzana Hejnova i el bronze, per a la jamaicana Kaliese Spencer.


La reassignació, onze anys després

La raó que s'hagi trigat onze anys a fer la reassignació de les medalles és perquè el COI només ho pot fer un cop s'han tancat tots els procediments i apel·lacions presentats pels esportistes implicats. Als nous medallistes se'ls fa una nova anàlisi de les seves mostres si es van recollir en el moment. Si no, se'ls concedeix el benefici del dubte i s'entén que no es van dopar.

Ara les noves medallistes podran triar on recullen el seu metall: als Jocs Olímpics vinents (París 2024), als Jocs de la Joventut, en una cerimònia al COI o al Museu Olímpic, en un acte al seu Comitè Nacional o a la seva Federació en una cerimònia privada.

Rússia va recomanar durant anys el dopatge amb gas xenó, segons la televisió pública alemanya WDR.

Anar al contingut