Diumenge, els ruixats augmenten per l'est i la cota de neu es desplomarà al final del dia

Alberto AlcántaraActualitzat

Tenim per davant un dia apassionant. D'una banda, acabarà de passar la bossa freda pel sud del Mediterrani, i d'altra banda es despenjarà una altra bossa freda des del centre d'Europa.


Aquesta segona pertorbació entrarà pel nord-est de Catalunya entre la tarda de diumenge i el matí de dilluns. Ja us podeu imaginar que tindrem un important i brusc canvi de dinàmica.

El temps es complica més a partir de la tarda

La matinada ha estat marcada encara pels núvols abundants i per la precipitació poc abundant, a l'extrem nord i nord-est de Catalunya, amb registres d'entre 2 i 7 mm fins a les 6 del matí.

Entre primera hora i el migdia, aquesta branca de precipitació associada a la primera bossa freda es retirarà per la Costa Central. Fins i tot poden arribar algunes gotes cap a la Costa Daurada i punts del prelitoral sud, molt poca cosa. En aquesta fase, la cota de neu encara voltarà els 800-1.000 metres. Mentrestant, s'obriran clarianes per l'interior, de nord a sud.

A partir del migdia ja veurem moltes més clarianes, però al mateix temps entrarem en el període més complicat i incert del pronòstic. Veurem més el sol cap a ponent i cap al sud inicialment, i creixeran noves nuvolades i precipitacions al Pirineu i de nou al nord-est. Ja notarem l'entrada de la nova bossa d'aire fred pel nord-est: les precipitacions seran localment moderades i s'estendran en direcció a la costa i prelitoral Central i al nord de la Costa Daurada entre el vespre i la matinada.

Mapa de precipitació prevista per a diumenge (WRF)

Avís per neu

Compte amb la cota de neu: a la tarda ja nevarà a qualsevol cota al Pirineu, mentre que a la resta anirà baixant cap als 200-400 metres al final del dia pel nord-est i cap als 500-700 metres a la resta de la façana litoral. Passada la mitjanit, la cota ja estaria a nivell del mar. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per neu per acumulacions d'entre 2 i 5 centímetres per sobre dels 400 metres.

 

Per la seva banda, Protecció Civil ha activat el pla Neucat.

 


Es reforça el vent

Un altre aspecte que canvia diumenge és el vent: entraran amb força el cerç o mestral i el vent de nord o tramuntana als dos extrems del país. Hi ha un altre avís de risc meteorològic per aquest motiu en algunes comarques del nord. La ventada alterarà la situació marítima a la Costa Brava, i per això hi ha un altre avís per onatge.

Vent previst per a diumenge a les 20 UTC

 

El migdia serà més suau en molts indrets

A primera hora hem tingut valors una mica més alts en general. Les mínimes arribaran al final del dia. Per altra part, durant les hores centrals del dia també tindrem valors més alts en molts casos, amb l'ajuda de les clarianes i dels vents reescalfats. La pujada es notarà més en punts del centre de Catalunya, per Ponent i pel Camp de Tarragona. En conjunt ens mourem entre 10 i 14 ºC, però en alguns punts reescalfats assolirem els 16 - 17 ºC, per la Costa Daurada o per Ponent. La clatellada forta als termòmetres arribarà durant la nit.

 

 

I dilluns, avisos per neu i fred

Dilluns començarà amb l'embossament d'aire fred just a la vertical de Catalunya. La precipitació avançarà durant la matinada pel sector central del litoral i prelitoral fins al Baix Camp, amb cota de neu a zero metres.

 

 

A partir de llavors encara hi ha una mica d'incertesa, perquè l'ull de la pertorbació implica molta variabilitat. L'avís per fred està activat per temperatures mínimes extremes i es notarà un canvi enorme entre els valors de primera hora d'avui i els de demà. Les màximes també baixaran de manera considerable, sobretot per l'oest.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut