Infants jugant a la platja a Ekernofoerde, a Alemanya
Els infants menors de 6 anys i els fills de vacunats es podran estalviar restriccions (Reuters/Fabian Bimmer)

Viatjar a la UE: quan caldrà fer quarantena o una PCR i què passa amb els menors

La Comissió Europea fa públiques les recomanacions per flexibilitzar els viatges dins de la Unió amb el passaport Covid

Irene Vaqué ReigActualitzat

Qui s'haurà de fer una PCR i qui no per poder viatjar dins de la Unió Europea a partir de l'1 juliol? La Comissió Europea ha proposat que els menors de 6 anys estiguin exempts d'haver de fer-se PCR o test d'antígens.

En el cas de la resta de menors, s'estalviaran la quarantena els fills de les persones que no estiguin obligades a fer-ne, per exemple perquè ja tinguin la pauta completa de la vacuna. Això sí, caldrà que es facin una PCR o un test d'antígens. 

En el cas dels adults, aquells que s'hagin vacunat almenys 14 dies abans de viatjar no s'hauran de fer testos ni aïllament.

Dos passatgers amb mascareta a l'aeroport de Fuimicino, a Itàlia
La CE preveu que els vacunats i recuperats de la Covid no hagin de fer ni testos ni quarantenes (Reuters/Guglielmo Mangiapane9

Brussel·les ha fet públiques aquest dilluns la recomanacions per poder flexibilitzar les restriccions de moviments vigents, amb l'entrada en vigor, l'1 de juliol, del passaport Covid, anomenat oficialment Certificat Digital UE Covid.  

És el codi QR que servirà per facilitar els desplaçaments de les persones que puguin acreditar que tenen anticossos perquè han passat la Covid o si acaben de passar un test amb resultat negatiu.

L'executiu comunitari vol que els estats membres s'afanyin a activar-lo i, des d'aquest 1 de juny, ha facilitat la plataforma per anar-lo desplegant.

Espanya no s'hi afegirà fins dilluns que ve, 7 de juny, però hi ha països que ja l'han començat a fer servir. És el cas de Grècia, Alemanya, Croàcia, Polònia, Dinamarca, Bulgària i la República Txeca.

Qui es pot estalviar la PCR i la quarantena amb el passaport Covid

Aquestes són les recomanacions que ha fet la Comissió referents al passaport Covid:

- Les persones vacunades amb la pauta completa s'estalviaran els testos previs o la quarantena quan hagin passat 14 dies des de l'última dosi (la primera i única si es tracta de la vacuna monodosi de Janssen). Això també inclou les persones que hagin passat la Covid en els últims 6 mesos i hagin rebut una sola dosi d'una vacuna que en requereixi dues

- Les persones que hagin superat la Covid tampoc hauran de fer ni testos ni quarantena durant els primers 180 dies (6 mesos) després de donar positiu en un test PCR

- Les persones que ho acreditin amb un test negatiu. La Comissió proposa unificar els períodes de validesa: que la PCR hagi de ser amb una antelació màxima de 72 hores i, si ho accepta l'estat membre, que la del test ràpid d'antígens sigui de 48 hores

- Els menors de 6 anys no cal que es facin cap mena de test.

- La CE planteja que, per garantir la unitat familiar, no hagin de fer quarantena els menors que viatgin amb pares que estiguin exempts d'haver de fer aquest aïllament, ja sigui perquè estan vacunats del tot o, d'acord amb el que es fixa en les altres condicions, perquè hagin superat la Covid en els últims 6 mesos

Banyistes en una platja de Malta
Banyistes en una platja de Malta (Reuters/Darrin Zammit Lupi)

Canvi de criteri per al mapa de risc

Brussel·les també aconsella actualitzar els llindars d'incidència a partir dels quals es pinta el mapa de risc del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, en anglès).

Aquest mapa consta de colors diversos: verd, per les àrees on no hi ha restriccions; taronja, quan calgui un test d'antígens o PCR per fer el viatge; vermell, en cas que es demani quarantena excepte si es presenta una PCR o test d'antígens negatiu; vermell fosc, pels casos en què es continua demanant quarantena o test; però, a més, es desaconsellen els viatges no essencials.

La proposta de la Comissió és que es marquin amb color taronja els països on la incidència acumulada en 14 dies sigui de 75 casos, i no 50 com ara. I en vermell, quan se situï entre 75 i 150, en comptes del rang actual, que és de 50-150.

El canvi en els llindars respon a la millora general de la situació pandèmica gràcies a l'avenç de la vacunació.

Finalment, la CE també proposa un "fre d'emergència", que no és res més que reintroduir les restriccions per a tothom, també persones vacunades o que hagin superat la infecció, si les dades empitjoren de forma ràpida o bé es detecta una "prevalença elevada" de variants del virus que siguin preocupants.

Els estats membres tenen l'última paraula

Tot plegat són recomanacions de la Comissió cap als estats membres, que tenen llibertat per fer-se-les seves. El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, ha reconegut que, tot i que es volen coordinar mesures, hi ha marge de maniobra:

"Res impedirà a un estat membre anar més de pressa i acceptar fins i tot que una dosi [de la vacuna] és suficient per aixecar les restriccions."

L'objectiu és que les mesures no siguin "desproporcionades" ni "discriminitòries", segons el comissari.

Brussel·les també ha obert la porta que el certificat pugui servir per a alguna cosa més que per viatjar, com ara l'accés a concerts o altres esdeveniments. "Això és possible si les lleis nacionals autoritzen aquest tipus de pràctiques", ha afirmat Reynders.

El certificat Covid de la UE funcionarà durant 12 mesos i serà vinculant a tota la Unió per a les vacunes que tenen l'autorització de l'Agència Europea de Medicaments, que per ara són Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Jannsen.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Unió EuropeaMobilitatAeroports
Anar al contingut