Col·loquen vàters a Barcelona per conscienciar sobre la prevenció del càncer de còlon
Col·loquen vàters a Barcelona per conscienciar sobre la prevenció del càncer de còlon
Barcelona

Vàters al mig del carrer per conscienciar sobre la prevenció del càncer de còlon

Barcelona i Girona s'omplen de vàters per incrementar la xifra de persones que se sotmeten al cribratge coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer de Colon

RedaccióActualitzat

L'associació contra el càncer AECC ha omplert de vàters aquest dijous alguns carrers de la ciutat de Barcelona per conscienciar la ciutadania sobre la prevenció del càncer de còlon.

La iniciativa es fa amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon, que se celebra aquest diumenge, i té com a objectiu incrementar la xifra de persones que se sotmeten al cribratge per detectar aquesta malaltia a través de mostres d'excrements.


Segons un estudi fet per l'AECC, només el 45,5% de les persones més grans de 50 anys que són requerides per fer-se la prova se l'acaben fent, i s'ha de tenir en compte que el 90% dels casos detectats prematurament s'han acabat curant.

Les dades presentades per l'associació també apunten que l'any 2018 van morir a Catalunya 2.479 persones per aquest motiu, i que cada any se'n detecten vora 5.800 casos nous.

 

A Girona també s'han posat vàters

L'AECC també ha col·locat diversos vàters a la plaça Miquel Santaló de Girona, amb voluntaris que també han explicat als veïns que passaven la importància de fer-se les proves necessàries.

En aquesta província, només el 30% dels ciutadans d'entre 50 i 69 anys es fan la prova.

La psicòloga de l'Àrea de Prevenció de l'AECC, Montse Salvatjua, ha recordat que és una prova que permet detectar a temps els tipus de càncer més freqüents. Per això, ha demanat que es faci cas a la carta que Departament de Salut envia a les persones en edat de risc.

 

El test de control, una "forma barata" de prevenir-lo

La coordinadora de Programes i Serveis de l'AECC de Barcelona, Teresa López-Fando, ha explicat que el test de control, que està disponible a les farmàcies, és una "forma barata" de prevenir el càncer de còlon, i que "entre el 6 i el 7% donen un resultat positiu".

La prova utilitzada en aquests programes de cribratges és senzilla i és capaç de detectar el tumor en les seves etapes inicials o les lesions premalignes que l'originen, i si el resultat és positiu, es realitza una colonoscòpia

El càncer colorectal és el tipus més freqüentment diagnosticat (14%), seguit del de mama (12%), pròstata (12%) i pulmó (10%). El principal factor de risc és l'edat, tot i que la majoria són individus sense cap risc mèdic.

ARXIVAT A:
SalutCàncer
Anar al contingut