La policia vigila els accessos a la presó Guayas-1 de Guayaquil, l'endemà del motí
La policia vigila els accessos a la presó Guayas-1 de Guayaquil, l'endemà del motí

Una setantena de morts en un nou motí a la presó més poblada de l'Equador

Al setembre, 119 presos van morir en un amotinament en la que es considera una de les presons més cruentes de tota l'Amèrica Llatina

RedaccióActualitzat

Nou motí a la presó Guayas-1 de Guayaquil, a l'Equador, amb una setantena de morts pels enfrontaments entre reclusos, suposadament de bandes rivals vinculades al narcotràfic.

A la mateixa presó, al setembre, un altre amotinament va deixar 119 morts en la pitjor massacre en una presó del país i una de les més cruentes de tota l'Amèrica Llatina. Des d'aleshores, el sistema penitenciari equatorià es troba en estat d'excepció.

La presó Guayas-1, situada a la zona del port de Guayaquil, és la més gran de tot l'Equador. Actualment hi ha més de 8.000 reclusos repartits en 12 pavellons.

Els centres penitenciaris de Guayaquil, Cotopaxi i Cuenca són les més massificades del país i aglutinen el 70% de la població reclusa del país. El mes de febrer passat van viure un motí simultani que va acabar amb una vuitantena de víctimes mortals.

La presó de Guayaquil és la més gran del país i acull més de 8.000 interns
La presó de Guayaquil és la més gran del país i acull més de 8.000 interns (EFE/Marcos Pin)

Segons la policia del país, els presoners s'han enfrontat de matinada a l'interior del centre penitenciari per una disputa entre diferents bandes relacionades amb el narcotràfic. La revolta l'hauria desencadenat la posada en llibertat d'un dels líders.

Els agents han utilitzat gasos lacrimògens per controlar la situació mentre els presoners s'intercanviaven trets, cremaven matalassos i intentaven foradar les parets per accedir als diferents pavellons. Segons descriuen els funcionaris de la presó, la situació era "salvatge" i, amb drons, s'han pogut detectar alguns presos deambulant, armats i amb explosius, pels pavellons.

Després del motí, la policia ha fet una batuda i ha decomissat almenys tres pistoles, 435 projectils, 25 armes blanques, tres artefactes explosius i drogues diverses.

Arran d'aquests motins violents, el president de l'Equador, Guillermo Lasso, ha convocat una reunió amb el Comitè de Seguretat del país.

Familiars dels presos esperen a l'exterior informació sobre els morts i ferits
Familiars dels presos esperen, a l'exterior, informació sobre els morts i ferits (EFE/Marcos Pin)

Als voltants de la presó s'hi concentren familiars per exigir informació sobre els interns.

 

Anar al contingut