Fotografies de diferents punts del món fetes per Jean Marie del Moral i exposades a la mostra 'Life vest under your seat' que es pot veure…
Fotografies de diferents punts del món fetes per Jean Marie del Moral i exposades a la mostra 'Life vest under your seat' que es pot veure al Palau Solterra

Una exposició al Palau Solterra resumeix els 50 anys de trajectòria del fotògraf Jean Marie del Moral

Actualitzat

ACN Torroella de Montgrí - La Fundació Vila Casas estrena aquest dissabte la mostra 'Life vest under your seat', un recull de fotografies de Jean Marie del Moral que resumeixen els 50 anys de trajectòria de l'artista al Palau Solterra de Torroella de Montgrí (Baix Empordà). El comissari de l'exposició, Pere Antoni Pons, ha destacat que la mostra està pensada perquè qualsevol visitant que no conegui l'artista surti de l'exposició amb una "imatge representativa" de l'obra del fotògraf. Per fer-ho, l'exposició està dividida en tres seccions. La més important és on hi ha les obres que reflecteixen els viatges que ha fet del Moral arreu del món i que es pot percebre com ha canviat la realitat de la societat al llarg dels anys.

El fotògraf Jean Marie del Moral resumeix els 50 anys de trajectòria en una exposició que a partir del dissabte es podrà visitar al Palau Solterra de Torroella de Montgrí. Aquesta serà la primera vegada que hi hagi una exposició que resumeixi la trajectòria de l'artista i compta amb 77 fotografies que explica l'obra de del Moral en diversos aspectes.

De fet, el comissari de l'exposició, Pere Antoni Pons, ha assegurat que un dels principals reptes per organitzar aquesta mostra era que aquells visitants que no coneixen l'artista visitin la mostra i captin "l'essència" de l'artista. Per Pons, això es especialment difícil amb un fotògraf com del Moral que té una obra fotogràfica tan extensa i diversa.

Malgrat tot, el comissari creu que en totes les imatges que fa del Moral hi ha "una calidesa humana" característica. De fet, el mateix fotògraf assegura que darrera de cada fotografia busca "una història per explicar". Jean Marie del Moral ha assegurat que quan ell surt a passejar amb la càmera ho fa "amb una mirada diferent" pendent de cada persona amb qui es creua per descobrir "qualsevol detall" per molt banal que sigui que transmeti una història.

Pere Antoni Pons explica que l'exposició també segueix una "coherència" ja que en totes les obres exposades es pot veure una fotografia "molt precisa" però que fuig del formalisme que pot donar la fotografia d'estudi. "Tots els detalls estan molt cuidats però mai son imatges fredes o artificials", ha afegit el comissari. De fet, el mateix fotògraf creu que aquesta humanitat que desprenen les seves imatges és "fruit de l'atzar".

Una imatge que transmet història

Bona part de l'exposició 'Life vest under your seat' es concentra en algunes de les imatges que del Moral ha fet al llarg de tots els viatges que ha fet a diferents punts del món. El fotògraf hispanofrancès ha fet diversos reportatges per revistes i diaris però mai havia fet reportatgisme sobre conflictes bèl·lics o fets similars. Malgrat tot, a partir dels viatges del Moral ha fet fotografies que ara formen part de l'exposició que "expliquen la realitat geopolítica" del moment en què les va fer.

D'aquesta manera, es poden veure imatges de l'antiga URSS abans de la seva desintegració o de Turquia a finals dels anys 80 i l'Àfrica. Aquestes imatges, comprades amb la realitat actual permet fer-se una idea "de l'evolució històrica" que han viscut aquests països.

Per altra banda, l'exposició del Palau Solterra també dedica una part de les fotos exposades als retrats que ha fet al llarg de la seva vida. Hi ha imatges de tallers de Miró o Miquel Barceló, però també d'exiliats republicans a França durant la dictadura franquista o líders africans. Tot plegat son imatges que compten amb "un caire social" i que ajuden a transmetre una història darrera de cada fotografia.

L'exposició de del Moral es podrà visitar a partir d'aquest dissabte 29 de gener i fins l'1 de maig al Palau Solterra de la Fundació Vila Casas a Torroella de Montgrí.

Anar al contingut