La càmera de Bradford Washburn ha estat més de vuit dècades sota el gel (Leslie Hittmeier/Teton Gravity Research)

Troben una càmera que dos exploradors van abandonar en una glacera del Canadà el 1937

A més de les fotografies que s'espera recuperar, la descoberta permetrà als científics obtenir valuoses dades sobre els moviments de les glaceres

RedaccióActualitzat

Bradford Washburn i Robert Bates, dos muntanyencs experts i amb una llarga trajectòria, eren, l'any 1937, a la regió de Yukon, al Canadà. Allà, estaven explorant una glacera al parc nacional de Kluane. En plena expedició, però, va sorgir un imprevist. El pilot que els havia de recollir no ho va poder fer i tots dos van decidir continuar el seu camí, a peu, sense el pes de l'equipament fotogràfic, que van haver d'abandonar.

Ara, 85 anys després, un altre equip d'exploradors encapçalat per Griffin Post, ha trobat, finalment, part d'aquell material basant-se, entre d'altres, en les informacions aparegudes al llibre "Escape from Lucania", de David Roberts.

Dos dels participants en l'expedició de recuperació del material fotogràfic (Leslie Hittmeier/Teton Gravity Research)

Entre el material que s'ha pogut recuperar, hi ha les càmeres de Washburn, que, a més d'alpinista, era agrimensor, cartògraf i conegut per les fotografies que va fer a les regions més salvatges del planeta.


Una recerca complicada

Però la localització del material no ha estat senzilla. Post va decidir emprendre l'aventura cap a la remota glacera "Walsh" conjuntament amb una productora de documentals d'esquí, surf i neu, Teton Gravity Research, i un equip de glaciòlegs de la Universitat d'Ottawa.

A partir de l'anàlisi dels científics, es va poder determinar la localització del material, traçant el recorregut que podia haver fet, tenint en compte que la glacera es va desplaçant al llarg dels anys.

Durant set dies, set persones van estar buscant a peu, amb esquís o fent surf de neu, fins que, in extremis, van trobar les restes de l'equip, just quan ja estaven a punt d'abandonar l'expedició.

Una de les peces de les càmeres que s'han pogut recuperar (Leslie Hittmeier/Teton Gravity Research)

Unes setmanes més tard, el mateix equip, acompanyat aquesta vegada per arqueòlegs dels parcs nacionals del Canadà, va tornar a la glacera per extreure, amb èxit, les càmeres de dins del gel.

Entre el material trobat, diverses càmeres amb els carrets i les pel·lícules carregades a dins.

En un comunicat de premsa recent, Griffin Post ha assegurat que tenen esperances de poder recuperar part de les imatges capturades dècades enrere:

"Examinarem el material en les properes setmanes i som prudentment optimistes que es podrà recuperar alguna cosa".  


Aportació a la ciència

D'altra banda, la troballa permetrà als científics conèixer millor quin ha estat el moviment de les glaceres des del 1937. Fins ara només hi havia dades a partir de la dècada dels 60 i, amb aquest descobriment, Post afirma que es podrà saber com ha variat la velocitat i el gruix d'aquesta glacera.

La glacera Walsh és a la zona muntanyosa de Yukon, al Canadà (iStock)

"Hem ajudat a omplir tres dècades de dades que la comunitat científica no tenia respecte al moviment de les glaceres."

El que ja s'ha pogut contrastar és que l'equipament fotogràfic trobat s'ha mogut gairebé 20 quilòmetres d'on el van deixar Washburn i Bates fa 85 anys.

 

ARXIVAT A:
Fotografia Canadà
Anar al contingut