Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, abans del cara a cara d'aquest dilluns (EFE/Juanjo Martín)
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, abans del cara a cara d'aquest dilluns (EFE/Juanjo Martín)

Retrets pels pactes entre Sánchez i Feijóo: del "masclisme" de Vox al "terrorisme" de Bildu

El líder del PP proposa signar un compromís perquè governi la llista més votada, però el president del govern espanyol ho rebutja

R. RadóActualitzat

Dels pactes a la llei del "només sí és sí", de la situació econòmica a la derogació del delicte de sedició, del bloqueig del CGPJ al canvi de posició d'Espanya respecte al Sàhara Occidental, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo han intercanviat retrets i acusacions en el cara a cara que han mantingut aquest dilluns a la nit.

Després de vuit anys sense un cara a cara entre els candidats de PSOE i PP, els dos candidats han protagonitzat un debat tens, amb interrupcions contínues, amb Sánchez fent referències constants als pactes de PP amb l'extrema dreta de Vox i Feijóó retraient-li els acords amb Bildu i Esquerra Republicana.

Cada vegada que Feijóo feia servir la paraula "sanchisme", Sánchez deia que "PP i Vox són el mateix". Els retrets han arribat gairebé dues dècades enrere, amb Sánchez fent referència a les mentides del PP sobre l'autoria de l'11M i Feijóo recordant el Pacte del Tinell que vetava els pactes amb els populars.

En el transcurs del debat, el candidat popular ha emplaçat Sánchez a comprometre's per escrit a abstenir-se en la investidura si el PP és la força més votada en les eleccions generals del 23 de juliol.

Discrepàncies sobre la situació econòmica

Entre interrupcions constants i acusacions mútues de mentir, la situació econòmica ha estat el primer bloc del cara a cara i el motiu del primer enfrontament entre els dos caps de llista.

Sánchez ha defensat l'economia espanyola, destacant-ne sobretot la creació de llocs de treball o el creixement econòmic:

"Anem en la direcció correcta, no podem fer cops de volant, perquè Feijóo i Abascal aspiren a derogar-ho tot"

Mentrestant, Feijóo ha considerat que dir que l'economia "va com una moto" és "una falta de respecte als espanyols". Segons el candidat del PP, Sánchez és, després de José Luis Rodríguez Zapatero, el president del govern espanyol que ha creat menys ocupació.

El presidenciable popular ha retret a Sánchez l'increment de preus dels aliments, les hipoteques "cada vegada més cares", el preu dels lloguers "en màxims" o els augments dels impostos.

En l'àmbit econòmic, el candidat del PP s'ha compromès a revaloritzar les pensions d'acord amb l'evolució de l'IPC. Sánchez, per la seva banda, ha proposat blindar aquesta revalorització a la Constitució i omplir la guardiola de les pensions que ha assegurat que el PP va buidar.

Pel que fa a l'habitatge, el candidat del PSOE ha promès una mesura perquè el sector financer hagi de prorrogar durant set anys les hipoteques de les famílies amb rendes mitjanes iguals o inferiors a 37.800 euros.

Feijóo ha fet referència a les ocupacions i ha assegurat que farà disminuir la quantitat d'habitatges ocupats amb modificacions processals.

Sánchez i Feijóo, entre els presentadors del cara a cara, Vicente Vallés i Ana Pastor
Sánchez i Feijóo, entre els presentadors del cara a cara, Vicente Vallés i Ana Pastor (EFE/Juanjo Martín)

Feijóo retreu a Sánchez la llei del "només sí és sí"

Un dels apartats més tensos ha estat el de violència masclista, en què el candidat del PP ha acusat Sánchez de les rebaixes de penes arran de la llei del "només sí és sí", que ha qualificat com "el pitjor error":

"Hi ha més de 117 violadors excarcerats per vostè i més de mil masclistes violadors o pederastes que han rebaixat les penes per vostè"

Pel candidat popular, la llei és "un disbarat en contra de la dignitat de les dones" i Sánchez passarà a la història com el president que va signar-la al BOE.

Sánchez li ha respost amb els pactes del PP amb Vox en ajuntaments i governs autonòmics després de les eleccions del 28 de maig. El presidenciable socialista ha acusat Feijóo d'haver "claudicat davant del masclisme", fent referència als episodis de censura cultural de les darreres setmanes, la retirada de banderes LGTBIQ+ o al gest de la presidenta de les Corts Valencianes d'apartar-se de la pancarta contra un crim masclista.

"La societat espanyola no permetrà que vostè i Abascal la fiquin en un túnel del temps que ens portarà ves a saber on"

El candidat del PSOE ha defensat que la llei "dona atenció i recursos a les dones que pateixen el drama d'una agressió sexual" i ha assenyalat que "un error jurídic es corregeix, perquè és un error, però el masclisme no es corregeix".

La discussió ha anat pujant de to i, tot i ser en ple bloc de violència masclista, els dos candidats s'han enfilat en un intercanvi de retrets sobre els pactes amb Vox.

El diàleg d'aquest bloc ha acabat amb una escena en què Feijóo ha signat un paper en què es comprometia a facilitar la investidura de Sánchez si el líder del PSOE és el més votat i li ha demanat que fes el mateix:

"Si vostè guanya les eleccions, jo m'abstindré en la seva investidura. Si les guanyo jo, vostè s'abstindrà?"

Sánchez s'ha limitat a dir els noms de Guillermo Fernández Vara, candidat més votat a les eleccions autonòmiques a Extremadura, on la popular María Guardiola ha estat investida presidenta després d'un acord amb Vox, i d'Isabel Díaz Ayuso, que va arribar a la presidència de la Comunitat de Madrid l'any 2019 després de pactar amb Ciutadans, tot i que el PSOE havia estat la formació més votada.

Sánchez i Feijóo, fotografiats minuts abans del cara a cara
Sánchez i Feijóo, fotografiats minuts abans del cara a cara (Europa Press/Eduardo Parra)

Del "franquisme" de Vox al "Que et voti Txapote"

L'intercanvi de retrets sobre els acords amb Vox o Bildu ha anat un pas més enllà quan Sánchez ha enumerat alguns polítics de Vox que han accedit a càrrecs arran dels pactes amb el PP, dels quals ha citat declaracions masclistes, antivacunes, negacionistes amb la crisi climàtica o franquistes.

"Sobre pactes vostè no pot donar cap lliçó", ha respost Feijóo, que ha acusat els socialistes d'haver pactat amb el "braç polític" d'ETA, en referència a Bildu. "No governem amb Bildu, vostès sí que governen amb Vox", ha insistit Sánchez.

Encara sobre ETA, el candidat socialista ha demanat al popular que condemni l'eslògan "Que et voti Txapote", utilitzat per alguns dirigents del PP, en referència a l'etarra que va matar, entre d'altres, el regidor del PP Gregorio Ordóñez, que aquest cap de setmana ha criticat la germana del polític assassinat.

Feijóo no ha condemnat l'eslògan i ha reiterat que "Txapote és un terrorista" i que el govern de Sánchez "ha pactat amb persones que tenen condemnes per terrorisme".

A més, el candidat popular ha proposat una reforma perquè ni els condemnats per delictes de sang ni els condemnats per sedició puguin formar part d'una llista electoral. "Així queda solucionat Bildu i Puigdemont", ha conclòs.

Sánchez defensa la gestió amb Catalunya

Sobre Catalunya, Sánchez ha defensat que la política de diàleg i convivència del seu govern amb Catalunya, "sempre dins la Constitució", ha donat els seus fruits i ho ha exemplificat amb el fet que la força més votada és el PSC:

"La Catalunya de 2023 no té res a veure amb la Catalunya de 2017"

El candidat popular ha acusat Sánchez de ser el president del govern espanyol que "menys ha respectat la Constitució" amb els pactes amb partits independentistes:

"Els ha indultat, ha eliminat el delicte de sedició i ha rebaixat el de malversació. Declarar la independència sense violència és legal gràcies a vostè"

Curiosament, el candidat socialista ha fet la mateixa acusació a Feijóo, acusant-lo de no respectar la Constitució amb el bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial.

Feijóo pregunta a Sánchez què ha pactat amb el Marroc

El president del PP ha demanat a Sánchez si ha arribat a algun tipus d'acord amb el Marroc i si hi té alguna cosa a veure l'espionatge al mòbil del president del govern espanyol amb el programari Pegasus, el mateix dia que s'ha arxivat el cas.

Feijóo ha lamentat que Sánchez no l'informés ni a ell ni al Congrés del canvi de posició del govern espanyol sobre el Sàhara Occidental, una afirmació que el candidat socialista ha negat.

El cap de llista del PP s'ha compromès a no fer política exterior sense consultar-la abans amb el cap de l'oposició. Sobre el cas concret del Sàhara, ha apostat per tornar a un "equilibri" entre el Marroc, Algèria, el poble saharaui i Espanya.

La sala de premsa, durant el cara a cara entre Sánchez i Feijóo
La sala de premsa, durant el cara a cara entre Sánchez i Feijóo (Europa Press/Eduardo Parra)

El minut d'or

En les intervencions finals del cara a cara, tots dos candidats han insistit en les principals idees que han defensat en el debat.

Sánchez ha demanat el vot per evitar que un pacte entre PP i Vox pugui acabar amb algunes de les mesures preses durant l'última legislatura, com les pujades del salari mínim interprofessional, la revalorització de les pensions o la reforma laboral:

"Ens estem jugant per primera vegada si Espanya continua avançant com ha fet durant aquests últims 40 anys o Abascal i Feijóo ens fiquen en un túnel del temps tenebrós que no se sap on acaba"

Per la seva banda, el candidat popular ha demanat una majoria forta per impulsar "un canvi polític a Espanya" sense dependre dels extrems.

"Una majoria sense necessitat de comptar amb els extrems és fonamental per avançar"

 

ARXIVAT A:
PPPSOEPedro SánchezAlberto Núñez FeijóoEleccions Generals 2023 - 23J
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut