Qui hi pot haver darrere l'atemptat de Moscou amb cotxe bomba?

Una organització clandestina russa ha reivindicat l'acció contra la filla de l'ideòleg ultranacionalista Aleksandr Duguin, mentre que sectors propers a Putin insisteixen a culpar-ne Ucraïna

RedaccióActualitzat

Ja comencen a aparèixer algunes pistes sobre l'autoria de l'atemptat que aquest dissabte va acabar amb la vida de la filla de l'ideòleg ultranacionalista rus Aleksandr Duguin. Mentre que les autoritats russes apunten cap a una ciutadana ucraïnesa que --diuen-- hauria fugit cap a Estònia després de l'atemptat, ja hi ha hagut una primera reivindicació de l'atemptat.

Es tracta d'una organització clandestina russa anomenada Exèrcit Nacional Republicà (NRA), que ja hauria executat diversos actes de sabotatge previs, de perfil més baix, i que assegura que continuarà la lluita "fins a deposar i destruir" Vladímir Putin i el seu règim.

La reivindicació de l'autoria d'aquest grup l'ha difosa un exdiputat rus, Ilià Ponomarov, que viu a Kíiv desde 2019, després de ser expulsat de Rússia acusat d'activitats contra el Kremlin.

Per Ponomarov, aquest atemptat pot ser transcendental i "pot obrir una nova pàgina en la resistència russa al putinisme". L'exdiputat assegura també que l'NRA actua des de dins del territori rus i afegeix que li consta que hi haurà "més atemptats similars contra objectius de perfil alt propers al poder del Kremlin".

L'exdiputat rus, Ilià Ponomarov, ha difós el comunicat del nou grup armat (Reuters)

Ponomarov, antic membre d'esquerres del parlament rus i l'únic diputat que el 2014 va votar contra l'annexió de Crimea, ha fet públic també el comunicat on l'NRA acusa Putin:

"És un usurpador del poder i criminal de guerra que va modificar la Constitució, va desencadenar una guerra fratricida entre els pobles eslaus i va enviar els soldats russos a una mort segura i sense sentit."


Acusacions contra Ucraïna

Però diversos sectors russos s'han afanyat a vincular l'atemptat a les forces ucraïneses. Des de mitjans de comunicació propers al Kremlin ja s'ha demanat una "resposta contundent" en forma d'escalada bèl·lica a Ucraïna.

També el líder de l'autoproclamada República de Donetsk, Denis Puixilin, ha acusat directament el govern ucraïnès d'estar al darrere de l'atemptat:

"En un intent d'eliminar Alexandr Duguin, els terroristes del règim ucraïnès han matat la seva filla."

Fins i tot des del govern rus s'insinua la vinculació d'Ucraïna amb l'atac. La portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors de Rússia, Maria Zakhàrova, ha advertit que si es confirma l'"empremta ucraïnesa" en l'atemptat, s'hauria de parlar de la "política de terrorisme d'estat del règim de Kíiv".


Ucraïna nega qualsevol vinculació

Les autoritats ucraïneses, per la seva part, neguen cap mena d'implicació en els fets. "Ucraïna no hi té res a veure, amb això, perquè no som un estat criminal com la Federació Russa, ni som un estat terrorista", ha afirmat un assessor del president Volodímir Zelenski.

Investigadors recullen proves al lloc de l'atemptat (Commitè d'Investigació de Rússia via Reuters)


Les autoritats russes, en alerta

Però sigui qui sigui el responsable de l'atac, el que queda clar és que ha sacsejat les elits del país. La bomba que va esclatar al cotxe de Dària Duguina en un barri benestant dels afores de Moscou ha posat les autoritats russes en alerta màxima.

Fins ara, la guerra d'Ucraïna no havia tingut un retorn violent en territori rus més enllà dels recents atacs a Crimea o d'algun míssil a les regions russes properes a la frontera amb Ucraïna.

Aquest cop ha estat al mateix cor de Rússia, cosa que posa en qüestió la narrativa del Kremlin en el sentit que Putin havia portat la seguretat i l'estabilitat al país, sobretot després dels turbulents anys 90, quan els atemptats i assassinats eren força habituals.


La influència de Duguin

Dària Duguina, de 29 anys, era filla d'Aleksandr Duguin, considerat un dels ideòlegs més influents en la política russa dels últims anys i sobretot en les decisions que ha anat prenent Vladímir Putin en relació amb Ucraïna.

L'ideòleg del nacionalisme rus Aleksandr Duguin en un acte a Moscou de suport a les repúbliques de Donetsk i Luhansk, el 2014 (Moscow News Agency via Reuters)

Dària, com el seu pare, defensava tesis ultranacionalistes des de xarxes, mitjans de comunicació i actes polítics. La idea central del seu discurs ha anat girant al voltant de recuperar una Rússia imperial al capdavant d'una civilització "eurasiàtica".

El concepte de "Nova Rússia" nega, per exemple, Ucraïna i Bielorússia com a realitats nacionals separades de Rússia.

Aleksandr Duguin, de 60 anys, també és conegut per les seves teories populistes, que l'han portat a assessorar diversos partits d'extrema dreta europeus, inclosos grups neofeixistes espanyols.

Des que va començar la invasió d'Ucraïna, tots dos eren a la llista de sancionats pels Estats Units i el Regne Unit, pel seu posicionament a favor de la guerra.

ARXIVAT A:
RússiaUcraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut