Puigdemont, Borràs, Turull, entre d'altres dirigents de Junts, reunits a Brussel·les
La cúpula de Junts es reuneix en un hotel de Brussel·les (ACN/Nazaret Romero)

Junts descarta avui un acord amb el PSOE i els demana més compromís

L'acord aplanaria el camí per a la investidura de Pedro Sánchez, que els socialistes voldrien que fos la setmana que ve

RedaccióActualitzat

Acaba sense acord la reunió del secretariat permanent de Junts per a la investidura de Pedro Sánchez. El partit continua negociant amb el PSOE i demà podria haver-hi més reunions. Fonts del partit insisteixen que volen compromisos ferms abans de signar cap acord.

En aquest sentit, Carles Puigdemont ha assegurat a través de la xarxa social X, que "totes precaucions són poques" quan es tracta amb el sistema polític espanyol i defensa "la prudència" en les negociacions:

Des del migdia, la cúpula de Junts s'ha reunit a Brussel·les. La direcció permanent del partit, encapçalada per Jordi Turull, té sobre la taula els termes de la redacció de l'acord amb el PSOE, en la recta final d'una negociació que va quedar encarrilada dilluns amb la visita del socialista Santos Cerdán a l'expresident.

Dins d'aquest acord, Junts encara no hauria donat el sí a la proposició de llei d'amnistia. I és que el partit liderat per Puigdemont és partidari d'una amnistia àmplia i demana una solució al conflicte polític. En aquest apartat, es podria incloure la carpeta de l'autodeterminació.

En qualsevol cas, quan s'arribi a un acord està previst que comparegui l'expresident Puigdemont.

Segons Jaume Asens, negociador de Sumar, les dificultats en aquest acord es troben en la redacció de l'articulat de la llei, unes desavinences que no descarta que es puguin resoldre un cop la normal es comenci a tramitar:

"Això ha sigut una cursa llarga, una marató, estem als últims metres, però és veritat que a les curses en els últims metres es pot ensopegar i no ens podem confiar".

També quedaria per acordar la figura d'un mediador o verificador del que s'acabi pactant, així com el reconeixement nacional de Catalunya. 

L'eventual acord l'haurà de ratificar el Consell Nacional de Junts --que s'ha reunit de manera extraordinària-- i amb tota probabilitat també les seves bases en una consulta exprés. Fins a Brussel·les també s'ha desplaçat un emissari del PSOE.

En cas de tancar-se, aplanaria la investidura de Pedro Sánchez, que els socialistes voldrien que fos la setmana que ve i en primera volta, és a dir, per majoria absoluta.
 

La cúpula d'ERC avala l'acord

El que ja està tancat és l'acord d'investidura entre ERC i el PSOE, que la cúpula dels republicans ha avalat aquest migdia en una reunió de l'executiva. 

Segons els republicans, a més de l'amnistia i el traspàs progressiu de Rodalies, el pacte també inclou acords en l'àmbit polític, que encara no han detallat, i una singularització del finançament per Catalunya.

ARXIVAT A:
JuntsInvestiduraPSOE
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut