El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, la setmana passada a Brussel·les (EFE/Olivier Matthys)
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, la setmana passada a Brussel·les (EFE/Olivier Matthys)

Recta final de les negociacions per investir Sánchez a l'espera d'un acord amb Junts

La llei d'amnistia podria registrar-se avui mateix, de cara a celebrar el ple d'investidura la setmana vinent, que és el que vol el PSOE

Actualitzat

Recta final de les negociacions per a la investidura. Després de l'acord del PSOE amb Esquerra sobre l'amnistia, ara cal tancar els últims serrells de la negociació amb Junts que va quedar encarrilada dilluns amb la visita del socialista Santos Cerdán a Carles Puigdemont.

L'expresident ha reunit la cúpula de Junts a Brussel·les aquest dijous per tancar el pacte amb el PSOE, els serrells de la llei d'amnistia com a base d'un acord per resoldre el conflicte polític, encaixant dues de les reivindicacions principals de Junts: la figura de verificació i el reconeixement nacional.

Paral·lelament, els socialistes han enviat un negociador a la capital belga i el ministre Félix Bolaños, membre de la comissió negociadora del PSOE, és aquest dijous a Barcelona per tancar els serrells amb els partits independentistes.

A més, està previst que el president d'ERC, Oriol Junqueras comparegui a primera hora d'aquesta tarda a la seu del partit per donar explicacions del pacte amb el PSOE després de la reunió de l'executiva dels republicans, reunida de manera telemàtica per avalar-lo.

A banda de l'amnistia, aquest dijous també s'ha desencallat una altra qüestió que reclamaven els republicans: el traspàs integral de Rodalies. Un acord que enfila encara més el suport d'ERC al candidat socialista. S'haurà de veure, però, com queden les altres dues carpetes en què també reclamen avançar: autodeterminació i dèficit fiscal.

La sotscap de la secció de Política de TV3, Txell Ortiz, n'explica les claus en aquest vídeo:   

 

Amb tot, el negociador de Sumar, Jaume Asens, en una entrevista a "Els matins" de TV3, ha deixat la porta oberta a registrar la proposició de llei d'amnistia al Congrés sense tancar tots els serrells. "L'ideal seria posar-nos d'acord sobre la totalitat del text, però no passaria res per deixar alguna qüestió oberta i que un possible canvi es faci en el tràmit de la llei".

Per tant, aquest mateix dijous es podria registrar la llei d'amnistia al Congrés. I és que, en un gest cap a Junts, el PSOE s'ha avingut a presentar-la abans de la investidura.

El divendres hi ha reunió de la mesa del Congrés, que podria admetre a tràmit el text. Segons com, d'aquesta reunió de la Mesa també en podria sortir la data del debat d'investidura, que els socialistes volen que se celebri dimecres i dijous de la setmana vinent, o bé dijous i divendres.

A hores d'ara l'únic acord total que ha tancat és entre PSOE i Sumar i les negociacions amb les formacions independentistes encara continuen. 

La reunió d'aquest dilluns entre les delegacions de Junts i PSOE, encapçalades per Carles Puigdemont i Santos Cerdán
La reunió d'aquest dilluns entre les delegacions de Junts i PSOE, encapçalades per Carles Puigdemont i Santos Cerdán (EFE)


Moviment del PP per endarrerir la tramitació al Senat

Mentrestant, el PP, fent valer la majoria absoluta que té al Senat, ha presentat una proposta de reforma del reglament la cambra per donar potestat a la mesa per decidir aplicar o no el procediment d'urgència a les proposicions de llei, com serà previsiblement el de l'amnistia.

Això n'alentiria la tramitació parlamentària, però no implicaria bloquejar-la. El procediment d'emergència redueix a 20 dies el termini que té el Senat per decidir si veta o esmena una proposició de llei.
 

Esquerra assegura que l'amnistia inclou "totes les persones represaliades"

A l'espera de conèixer el contingut específic de la llei, Esquerra Republicana assegura que el text acordat amb el PSOE inclou "totes les persones represaliades polítiques amb causes penals, civils, comptables i administratives relacionades amb el procés d'emancipació nacional".

Les causes afectades per aquest perdó es remuntarien des de l'1 d'octubre del 2013 fins al dia que es registri la llei.

La llei d'amnistia també inclouria que s'hi acullin policies processats per delictes de lesions. En canvi, en quedaran exclosos aquells agents que estiguin encausats per tortures, per tracte degradant o pèrdua d'òrgans. Aquest darrer seria el cas, per exemple, dels cinc processats per la pèrdua d'un ull de Roger Español.

Mentrestant, el rellotge continua corrent. Si cap candidat és investit abans del 27 de novembre, es dissoldran les Corts automàticament.

 

 

ARXIVAT A:
JuntsERCInvestiduraPSOEPedro SánchezEleccions Generals 2023 - 23J
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut