Una imatge de la reunió del PSOE al Congrés dels Diputats a Madrid aquest dimecres
Una imatge de la reunió del PSOE al Congrés dels Diputats a Madrid aquest dimecres (EFE)

Presidència del Congrés: Junts demana fets i ERC diu al PSOE que no doni per segur el seu vot

Els socialistes s'afanyen a fer gestos per acontentar Junts i ERC la vigília de la nova legislatura

Yago Pasinato / Ferran VilaActualitzat

Negociacions d'última hora entre els partits per aclarir qui acabarà ocupant la presidència del Congrés, que s'ha de votar aquest dijous al matí.

I és que, per ara, un bloc i l'altre estan empatats i el resultat final pot dependre de la decisió d'un únic grup minoritari.

El que és segur és que la votació enfrontarà la candidata del PSOE, Francina Armengol, amb la del PP, Cuca Gamarra. Però cap de les dues té els garantits els suports necessaris.

Gairebé un mes després de les eleccions generals, les trobades per buscar suports s'estan portant amb la màxima discreció per mirar de tancar uns acords en què el sobiranisme és crucial.

Per això, el PSOE s'ha afanyat a fer gestos per acontentar Junts i ERC, amb la diatriba entre investidura o repetició electoral de fons.

Junts insisteix que encara no ha pres cap decisió i no pensa prendre-la fins a l'últim moment, en una reunió aquest dijous a les vuit del matí, mentre que els republicans han advertit al PSOE que no doni per segur el seu vot.

"No hi ha acord per ara", remarquen fonts d'ERC, que qualifiquen de "temeritat" que els socialistes donin per fet que els de Gabriel Rufián donaran suport a la candidatura de Francina Armengol. Com Junts, ERC també reunirà l'executiva en les pròximes hores.


El PSOE fa servir la carta del català

L'última picada d'ullet als partits independentismes l'ha fet Pedro Sánchez, que aquest dimecres també ha demanat sotmetre's al debat d'investidura perquè Feijóo, diu, no té els suports necessaris. 

Davant dels seus, el líder socialista s'ha compromès a impulsar l'oficialitat del català a Europa durant la presidència de torn espanyola, un gest que d'entrada no ha commogut ERC, que el que reclama és que es pugui fer servir al Congrés per a la constitució de la mesa del Congrés.

En un missatge a Twitter, la secretària general d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha respost l'oferiment assegurant que "això ja ho vau assumir i segellar en els acords de la mesa de negociació el 7 de juliol del 2022".

Francina Armengol com a exemple de diàleg

La composició completa de la mesa encara és una incògnita, però els socialistes han intentat convèncer el sobiranisme designant l'expresidenta balear com a candidata per rellevar Meritxell Batet, que no repetirà en el càrrec.

Francina Armengol va quedar fora del govern balear després de les eleccions del 28 del maig i va encapçalar la llista socialista a les Balears a les eleccions del juliol.

En un comunicat, el PSOE assegura que Armengol "aposta per la convivència basada en el diàleg" i que és "l'exemple d'un país on conviuen, amb naturalitat, les diferents llengües de l'Estat", un punt que podria anar especialment dirigit a Junts i Esquerra, que reclamen que es pugui parlar català al Congrés.


Empat de blocs

Però Armengol no ho tindrà fàcil a priori per ser elegida: si Junts i Coalició Canària no es mouen d'una hipotètica abstenció, els blocs de la dreta i l'esquerra estaran empatats amb 171 diputats cadascun.

El secretari general del PP català i diputat al Congrés, Santi Rodríguez, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que encara és possible que Coalició Canària "s'acabi decantant per un govern del PP".

A més, ha recordat que el PSOE "no té garantits més suports que el PP", que podria fer un bloc de 172 escons si suma els representants de Vox, UPN i Coalició Canària.

La diputada i expresidenta balear Francina Armengol podria presidir el Congrés (EFE)

Puigdemont demana "fets comprovables"

D'entrada, qui ha contestat al PSOE és l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que reclama "fets comprovables" abans de "comprometre" els vots de Junts.

En un missatge a Twitter ha avisat que els vendran cars "tant si parlem d'acords per a la mesa com d'acords de més importància, com seria el de la investidura".

A més, afegeix que la mesa del Congrés "no va de tenir-hi un càrrec dins, ni tampoc va de la investidura" i ha deixat clar que les línies mestres de Junts "no han variat, per més pressions i corredisses d'última hora que hi hagi".

Puigdemont recalca que la situació actual "és el resultat d'una desconfiança profunda, basada en fets reals, que no desapareixerà per un acord i que un desacord no farà més profunda":

"No tenim cap confiança en els partits polítics espanyols, tota precaució és poca i les promeses no ens escalfen ni ens refreden. No podem avançar nacionalment a base de promeses formulades per qui sempre les incompleix."

L'executiva de Junts decidirà dijous al matí el sentit del vot dels seus set diputats, que seran decisius a l'hora de decantar la balança entre els dos blocs i, eventualment, fer presidenta Armengol.


Sumar avala Armengol, però vol més

Armengol sí que ha rebut l'aval de Sumar, que, tanmateix, considera que caldrà alguna cosa més per convèncer els independentistes.

Per afavorir més l'acostament i evitar que s'imposi el bloc de la dreta, demanen al PSOE que faci gestos cap a l'amnistia dels encausats pel procés.

 

ARXIVAT A:
JuntsPPPSOECarles PuigdemontPedro SánchezAlberto Núñez FeijóoCongrés dels DiputatsEleccions Generals 2023 - 23JSumar
Anar al contingut