L'Ajuntament va reparant puntualment fuites d'aigua a Maià de Montcal (Ajuntament de Maià de Montcal)
Catalunya al dia

Multen amb 5.300 euros Maià de Montcal, a la Garrotxa, per gastar massa aigua

Maià de Montcal ja ha recorregut la sanció i assegura que la culpa és del mal estat de les canonades soterrades del poble

Enllaç a altres textos de l'autor

Laia Claret

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@laiaclaret

L'Agència Catalana de l'Aigua, l'ACA, ha multat amb 5.300 euros l'Ajuntament de Maià de Montcal, a la Garrotxa, pel consum excessiu d'aigua en plena sequera. Gasta 362 litres per ciutadà i dia, segons les últimes dades del mes de novembre, mentre que el límit que estableix el Pla de sequera en fase d'excepcionalitat és de 230 litres per habitant i dia. El poble té 460 habitants.

L'Ajuntament atribueix aquesta situació al mal estat de les canonades soterrades, que són velles. De fet, durant les últimes setmanes han tingut diverses fuites.

Als municipis petits costa més de trobar la fuita i que te la vinguin a reparar (Ajuntament de Maià de Montcal)

Van arreglant les canonades quan hi ha alguna incidència, però per fer-ne la reparació a fons s'hi haurien de gastar 200.000 euros. Ara han demanat una subvenció a l'ACA per poder-les reparar. L'alcalde, Tavi Casadevall, recorda que el pressupost municipal és de mig milió d'euros i, per tant, no poden fer-hi front:

"Quan has comptat la despesa corrent, les despeses de personal i poca cosa més no tens gaires diners per a inversions. Si hem de fer manteniment de camins o activitats culturals, no podem fer res més."

Casadevall és alcalde des del juny del 2023, i assegura que les fuites de les canonades són un mal endèmic d'un poble petit que ha de fer mans i mànigues per assumir aquest tipus d'obres, tan costoses.

El consistori creu que l'ACA hauria de tenir en compte les característiques de cada municipi (Ajuntament de Maià de Montcal)

L'alcalde creu que la sanció és desproporcionada per les característiques de casa poble i anima l'ACA a entendre que els municipis de la seva dimensió tenen pocs mitjans i depenen d'empreses privades per resoldre aquests casos: "Quan hi ha la fuita, entre que la trobes i la repares, sempre es va perdent aigua", admet.

A més, subratlla que la multa que ara han rebut és per la despesa feta durant el mes de setembre, quan van gastar 569 litres per persona i dia, i tem que li arribin més multes dels mesos següents. "Si fóssim una empresa privada, hauríem de plegar", assegura l'alcalde.

Ara caldrà veure quina és la resolució final de l'Agència Catalana de l'Aigua al recurs que ha presentat l'Ajuntament. Un procediment que pot trigar setmanes.

 

 

ARXIVAT A:
Sequera
Anar al contingut