Una imatge de Manolo Miralles, un dels músics i fundadors del grup Al Tall (CCMA)

Mor Manolo Miralles, cofundador del grup valencià Al Tall i renovador de la música popular

La històrica formació de folk es va caracteritzar per un plantejament renovador de la música tradicional

Redacció/ACNActualitzat

Ha mort Manolo Miralles, músic i cofundador del grup Al Tall, amb 71 anys. Nascut a Xàtiva el 1952, Miralles va començar com a cantautor, fins que l'any 75 va conèixer Vicent Torrent i Miquel Gil i van formar un grup de música popular en valencià. Van versionar temes tradicionals que després es convertirien en himnes.

Miralles va incorporar la bandúrria, la dolçaina i altres instruments de vent, corda i percussió a la banda. Entre les cançons més conegudes hi ha "Tio Canya", "A dos quarts de nou", "Lladres", "L'hereu riera" o "No en volem cap". Al Tall va pujar als escenaris durant gairebé 40 anys, fins que el 2013 es van acomiadar del públic.

La relació amb Barcelona va ser intensa i, durant el comiat que van fer a la ciutat, van refermar "el compromís amb la música i la cultura" i objectius com "contribuir a despertar la consciència del país, reivindicar la llengua i rescatar la nostra forma tradicional de fer música".
 

Una mirada nova cap al repertori popular

La històrica formació de folk es va caracteritzar per un plantejament renovador de la música tradicional, Al Tall configurava el repertori amb textos actuals i música que fusiona elements de diferents tradicions mediterrànies, i va arribar a editar 16 discos de llarga durada.

Amb una trajectòria plena d'il·lusions, dificultats, alegries, esperances i realitats, el conjunt ha variat de formació, però en el tram final formaven el grup el mateix Manolo Miralles, Jordi Reig, Enric Banyuls, Xavier Ahuir, Robert Moreno i Maribel Crespo.

També Vicent Torrent, que fa poc ha estat d'actualitat perquè PP i Vox van eliminar el seu nom d'un auditori.

 

 

ARXIVAT A:
ObituariMúsicaPaís Valencià
Anar al contingut