Vicent Torrent en una imatge d'arxiu

PP i Vox eliminen el nom del fundador del grup valencià Al Tall de l'auditori de Torrent

La mesura ha estat àmpliament criticada i se suma a la censura de les revistes en català a Borriana, també impulsada pels populars i els d'extrema dreta

Actualitzat

Nou atac a la cultura valenciana del tàndem PP-Vox. Aquest dimarts l'Ajuntament de Torrent, al País Valencià, ha canviat el nom de l'auditori del mateix poble, que fins ara portava el nom del músic fundador d'Al Tall, Vicent Torrent.

L'auditori passarà a dir-se Auditori de Torrent "sense destacar cap músic de la ciutat", segons ha explicat el consistori en un comunicat perquè és "el nom utilitzat majoritàriament per la ciutadania".

Ho ha proposat l'alcaldessa del mateix poble, Amparo Folgado, del Partit Popular i que governa des de les últimes eleccions amb coalició amb Vox. Segons Folgado, "la denominació Auditori Vicent Torrent posa en evidència un greuge compartiu respecte a altres persones del món de la cultura torrentina i valenciana, que han investigat el nostre llegat musical i que són igualment mereixedors de reconeixements semblants".

La decisió no ha agafat desprevingut Vicent Torrent, de 78 anys, perquè ja ho havien anunciat durant la campanya electoral. Però ha dit a diversos mitjans que no li sap greu per ell mateix, sinó perquè "és una agressió a la música en valencià, al país, a la cultura, a la llengua i a la tradició".

La decisió arriba només una setmana després que l'Ajuntament de Borriana, també al País Valencià i governat també per PP i Vox, censurés les revistes en català com Cavall Fort, Camacuc, Sàpiens o Enderrock a la biblioteca municipal.

"Odien la cultura"

El canvi de nom a l'auditori de Torrent ha provocat una onada de crítiques d'altres partits polítics, entitats i músics. Des de Compromís lamenten que el PP i Vox hagin retirat "el nom d'un referent de la música en valencià i membre del Consell Valencià de Cultura", i han afegit: "Odien la cultura, odien tot el que és valencià":

Per Acció Cultural del País Valencià, es tracta d'un "nou cas de radicalisme i censura de PP-Vox":

Les crítiques també han arribat des del PSPV-PSOE: el fins aquest maig president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, també ha condemnat la decisió de l'Ajuntament de Torrent:

El músic i compositor Vicent Torrent és conegut per haver format part del grup de cultura popular Al Tall des que es va fundar el 1975 fins que es va dissoldre el 2013. A banda de la seva tasca a Al Tall, també ha participat en un gran nombre d'iniciatives per a la recuperació de la música tradicional valenciana. Actualment és membre del Consell Valencià de Cultura, un òrgan vinculat a la Generalitat Valenciana.

 

ARXIVAT A:
PPPaís ValenciàVox
Anar al contingut