Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, en el punt de vacunació de l'Hospital Enfermera Isabel Zendal (Europa Press/M. Fernández)

Més de 106.000 vacunes caducades a Madrid i Ayuso en culpa el Ministeri de Sanitat

El govern madrileny assegura que han caducat perquè el govern espanyol va apostar per Pfizer i Moderna

RedaccióActualitzat

La Comunitat de Madrid ha llençat més 106.000 vacunes contra la Covid-19 perquè van caducar abans de poder administrar-les.

Així consta en la informació facilitada per la Direcció General de Salut Pública en resposta a la sol·licitud efectuada per la Cadena SER.

Són, en concret, 106.534 dosis, la majoria de les quals de Janssen (47.450) i AstraZeneca (41.270). N'hi ha, també, però, de Moderna (17.070) i de Pfizer (744).

Vacunació a l'Hospital Enfermera Isabel Zendal de Madrid, al febrer (Europa Press/M.Fernández)

Malgrat aquesta xifra de vacunes desaprofitades, la Comunitat de Madrid no havia facilitat públicament aquesta informació.

Ben al contrari, quan des de Catalunya es va admetre, a mitjan setembre, que havien caducat més de 69.000 dosis per un error de càlcul sobre el nombre de persones que es vacunarien en tornar de vacances, des de Madrid es va negar que existís cap problema semblant.

El mes de juliol, el viceconseller de Sanitat presumia a la xarxa que s'havien administrat més del 95% de les vacunes rebudes, i la presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, se'n va fer ressò i va assegurar que feien falta més dosis.


Ara, en resposta a la informació de la SER, el govern presidit per Díaz Ayuso acusa el govern espanyol de la pèrdua d'aquestes més de 106.000 vacunes, "perquè el Ministeri de Sanitat ha apostat per Pfizer i no ha permès que continuessin les vacunacions amb AstraZeneca o Janssen".

Explica també, la nota emesa aquest dimecres, que el Ministeri no va acceptar la devolució de les vacunes per fer-ne donació, i que va ordenar la seva destrucció.


Fins a 118.000 vacunes perdudes

A banda, des del 27 de desembre i fins al 29 d'octubre, a la Comunitat de Madrid també s'han perdut 11.443 dosis més, "per trencaments o incidents en la cadena de fred".

En total, doncs, la Comunitat de Madrid ha llençat 117.977 dosis.


Pujada rècord de la mortalitat

Encara sobre la gestió de la pandèmia a Madrid, segons l'últim baròmetre anual del Comitè Europeu de les Regions, un organisme de la Unió Europea, la comunitat governada per Díaz Ayuso és la regió europea on més va augmentar la mortalitat el 2020, l'any que va sorgir la pandèmia.

L'excés percentual de mortalitat del 2020, en comparació amb la mitjana de defuncions dels quatre anys anteriors, arriba al 44%.

El mateix baròmetre situa tres comunitats autònomes més entre els deu territoris on més van créixer les defuncions l'any passat a Europa: les dues Castelles i Catalunya, que ocupa el vuitè lloc amb un augment del 27%.


Comunitat espanyola amb més defuncions

Segons l'últim recompte de defuncions per la pandèmia del Ministeri de Sanitat, que dona xifres inferiors a les facilitades per les comunitats perquè només té en compte els morts que es té constància que fossin positius, a la Comunitat de Madrid hi han mort 16.246 persones a causa de la Covid-19.

És la xifra més alta d'Espanya, superior a la registrada a Catalunya (15.984) i a Andalusia (11.287), territoris amb més població que la Comunitat de Madrid.

ARXIVAT A:
Comunitat de MadridVacunesCoronavirus Covid-19
Anar al contingut