Punt de vacunació de la UPC a Manresa la setmana passada (ACN/Nia Escolà)

Salut admet que han caducat més de 69.000 vacunes per un error de càlcul

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, remarca que són el 0,6% dels gairebé 12 milions de dosis administrades

Juli Rodés AlmerActualitzat

Salut ha comptabilitzat el nombre de vacunes que han caducat aquest estiu perquè no s'han arribat a administrar. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha informat que es tracta de 69.129 dosis.

Cabezas, que la setmana passada va admetre que havien caducat vacunes perquè havien anat a vacunar-se menys persones de les previstes, ha volgut remarcar que es tracta del 0,6% dels gairebé 12 milions de vacunes administrades des que va començar la campanya, a finals del 2020.

També ho ha quantificat en vials, dels quals s'extreuen fins a 6 dosis de vacuna: han caducat 9.103 vials, distribuïts en els 400 centres que hi ha a tot Catalunya. A cada centre de vacunació, per tant, de mitjana, han caducat una vintena llarga de vials.


"No pots punxar la gent si no ho vol"

Amb tot, ha defensat: "Quan fas vacunació sense cita, l'ajustament de la demanda és més difícil de calcular." I ha explicat que països com França o els Estats Units han admès que els han caducat el 5% de les vacunes, un percentatge força superior.

Cabezas també ha volgut remarcar la feina feta per tots els professionals involucrats en la campanya de vacunació i l'esforç que s'ha fet per acostar-se a la població i fer possible que tothom que volgués vacunar-se ho pogués fer.

Cabezas ha reblat aquesta qüestió dient: "Arriba un moment que no pots punxar la gent sense que ho vulgui."


"Refrigerades per si es poden utilitzar"

Ha explicat que les dosis caducades les tenen refrigerades amb la idea de veure si es poden utilitzar.

En aquest sentit, ha recordat que "una vacuna normal dura mesos" si es conserva refrigerada, i ha afegit: "A l'inici, les vacunes de Pfizer es podien utilitzar cinc dies, i es van fer estudis d'estabilitat i van passar a trenta dies."

Ara, diu, Pfizer està fent "estudis d'estabilitat a més llarg termini" i per això Salut està guardant les vacunes.


Catalunya contribueix a Covax

Preguntada pel fet que en països desenvolupats es perdin vacunes perquè caduquen, Cabezas ha volgut remarcar que Catalunya està contribuint a l'estratègia Covax de l'ONU, de repartiment de vacunes entre els països amb menys recursos, i Espanya, també.

I ha afegit: "Fa setmanes que diem que no ens portin vacunes perquè en tenim, i una part d'aquestes vacunes van a països sense recursos."


Tancament de la primera fase

Cabezas ha comparegut en roda de premsa per informar sobre l'estat del procés de vacunació a Catalunya, acompanyada per Julià Blanco, investigador de l'IrsiCaixa al campus de Can Ruti

Aquesta nova compareixença té lloc deu dies després de l'inici del curs escolar, marcat per la presència de la variant delta i quan Salut ha començat a administrar la tercera dosi a gent gran.

La secretària de Salut Pública ha fet un balanç positiu d'aquesta primera fase, amb "molt bones dades de vacunació", en què s'ha superat l'objectiu del 70% de població immunitzada.


Reducció dels punts de vacunació

El descens en ritme de vacunació de la franja entre 20 i 39 anys, precisament, ha fet que Salut es plantegi noves maneres de promoure la necessitat d'immunitzar-se.

Alhora, suposarà la desaparició de la majoria dels grans centres de vacunació, després que s'han vist imatges d'algunes d'aquestes instal·lacions, on abans de l'estiu hi havia hagut cues, pràcticament desertes.

En concret, Cabezas ha explicat que els 60 centres actuals quedaran reduïts a 6 o 10 arreu del país, per bé que no ha donat detalls sobre aquesta mesura, que ha dit que "es concretarà a finals de mes".


Més de 5,6 milions de persones immunitzades

Segons les dades actualitzades per Salut aquest matí, a Catalunya ja hi ha 5.639.218 persones que tenen la pauta completa de vacunació, un 71,3% del total de la població. Cabezas ha destacat que aquesta xifra està per sobre de la previsió inicial que tenien.

 

 

 

Per franges d'edat, el grup de persones de 16 a 19 anys té un percentatge més gran de vacunats, del 70,8%, que la franja de 20 a 29, del 61%, gairebé deu punts per sota.

 

La taula que mostra l'evolució diària de la campanya de vacunació evidencia el descens en l'administració de dosis, en part lògic quan el 70% de la població ja està vacunada.


Menys de 200 crítics a les UCIs

Pel que fa a les persones ingressades a causa de la Covid-19, aquesta setmana hi ha menys de 200 pacients crítics a les unitats de cures intensives per primera vegada des de l'11 de juliol, fa dos mesos i mig. En concret, dilluns n'hi havia 195, i dimarts, 197, dos més.

 

Cabezas ha admès que els agradaria que la xifra fos inferior, però que fer baixar el nombre de crítics "és el que costa més".

 

El total de persones ingressades encara supera el mig miler, però les 553 notificades aquest dimecres són 130 menys que fa una setmana.


Pacients joves no vacunats

Per remarcar la importància de la vacunació, Cabezas ha destacat que a les UCIs hi ha 11 persones menors de 40 anys, 10 de les quals no estaven vacunades, i que entre el conjunt de pacients Covid hi ha 51 persones menors de 40 anys, 41 de les quals no estaven vacunades.


Gairebé 24.000 morts

El nombre de víctimes mortals de la Covid també continua baixant. Els últims set dies amb les dades consolidades, entre el 12 i el 18 de setembre, s'han comunicat 44 defuncions.

 

Per trobar una xifra més baixa cal recular dos mesos, fins a la setmana del 9 al 15 de juliol, quan es van comunicar 39 defuncions.

 

En total, des del principi de la pandèmia, la Covid-19 ha causat 23.849 víctimes mortals a Catalunya.


Baixada dels contagis

Pel que fa als nous positius detectats, aquesta setmana han baixat per sota dels 3.000 setmanals, una xifra que no es veia des de principis del juliol del 2020, fa més de 14 mesos.

 

Des que es va detectar el primer positiu, a Catalunya han passat la Covid-19 fins a 982.191 persones, gairebé un milió, més del 12% de la població.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut