Un nadó pren pit
El permís de lactància dona dret a absentar-se una hora al dia fins que el lactant fa nou mesos (iStock/Anastasiia Stiahailo)

El permís de lactància ja es pot compactar sense condicions: qui el pot demanar

Què és el permís de lactància? Qui el pot demanar? Com es calcula el permís de lactància compactat?

RedaccióActualitzat

El nou decret sobre el subsidi de l'atur, aprovat aquest dimarts al Consell de Ministres i que està en vigor des d'aquest dijous, inclou una novetat sobre el permís de lactància: es podrà acumular sense necessitat que ho reculli un acord personal amb l'empresa o el conveni col·lectiu del sector en qüestió.

Aquesta era una limitació que hi havia fins ara i que, almenys de moment, queda eliminada. De moment, perquè es tracta d'un decret llei que, malgrat estar plenament en vigor, s'haurà de convalidar al Congrés --previsiblement abans de l'estiu-- perquè sigui permanent.

De fet, aquest canvi ja es va incloure en el primer decret que reformava el subsidi d'atur, que va aprovar el govern espanyol el desembre passat i que es va tombar pel vot en contra de Podem al Congrés.


Què és el permís de lactància?

Aquest permís dona el dret d'absentar-se de la feina una hora diària fins que el nadó lactant compleix nou mesos i des del moment que acaba el permís de naixement, adopció o acollida.

També es pot gaudir en dues fraccions, mitja hora a l'inici de la jornada laboral i mitja al final, o bé de manera compactada, acumulant les hores de permís en jornades completes. Així, generalment, el permís suma uns 10 o 15 dies.

És un permís remunerat.

Es pot allargar fins que el nadó fa 12 mesos, però aquests últims tres mesos no serien remunerats i, a més, per poder gaudir d'aquesta extensió, cal que s'hi acullin els dos progenitors.

Un home amb un nadó als braços, li dona un biberó de llet
El permís de lactància es pot gaudir fins que el lactant compleix nou mesos (iStock/Miodrag Ignjatovic)

Qui pot demanar el permís de lactància?

El permís de lactància és un dret individual, per a treballadors a compte d'altri.

No es pot transferir d'un progenitor, adoptant o acollidor a l'altre.


Com es calcula la lactància compactada?

El nombre de jornades completes de permís, en cas que vulgui compactar-se, depèn dels dies laborables que quedin a la persona treballadora fins que el lactant compleixi els nou mesos, així com de la durada de la seva jornada.

En el cas de persones que treballen a temps parcial, segons la sentència del Tribunal Suprem del novembre passat, el nombre de dies serà major. Això és així perquè el permís dona dret a una hora d'absència al dia, independentment de si la jornada és de 8 hores o de 4, posem per cas.

Per tant, per exemple, si una persona s'incorpora a la feina quan el nadó té 4 mesos, tindria dret a unes 100 hores de permís de lactància. Compactades, es tradueixen en 12,5 dies per a una persona amb una jornada de 8 hores; i en 25 dies per a una persona amb jornada parcial.

Els dies també augmenten proporcionalment en els casos de naixement, adopció o acollida múltiples.

 

ARXIVAT A:
Família
Anar al contingut