El vuit representants del segell "Llibre local" (ACN/Maria Asmarat)

Llibres de quilòmetre zero: vuit editorials aposten pel segell de proximitat

El procés d'edició, impressió i disseny es fa a Catalunya i es comprometen a no deslocalitzar la producció a altres països

Laura GalanActualitzat

Vuit petites editorials han unit forces per portar l'esperit del moviment quilòmetre zero al sector del llibre. A un mes d'un Sant Jordi aposten per fomentar el consum de llibres fets a Catalunya.

Amb el segell "Llibre local" volen identificar i posar en valor els llibres on tot el procés de producció està fet aquí: edició, impressió i disseny de llibres.

Són les editorials Comanegra, La Topera, Pol·len Edicions, Piscina un petit oceà, Nanit Editorial, Mosaics, Yekibud i Llibres Parcir, que es comprometen a no "deslocalitzar" a altres països.

Defensen els beneficis que això comporta: s'aposta pel talent local, es mantenen llocs de treball i bones condicions laborals, entre altres.

 

Representants de tots els segells, que han presentat aquest dimarts la iniciativa, per primera vegada col·locaran una parada conjunta per Sant Jordi al pati exterior de la Fàbrica Lehmann per visibilitzar "els llibres produïts localment" i per reivindicar que durant aquesta jornada es regali "amb el segell Llibre local".

Segons les seves dades, el 28% dels llibres que s'editen a Catalunya s'imprimeixen a Àsia, dels quals un 10% es comercialitzen a Catalunya i la resta "va directament al mercat sud-americà".
 

El logotip del segell s'inclou a la coberta dels llibres. Alba Cayón, de Comanegra, considera que, si des de fa un temps "mirem més l'etiqueta d'un jersei per saber on s'ha fabricat o l'origen de la fruita i la verdura que comprem, hauríem de mirar més els crèdits dels llibres per saber on s'han imprès".

L'editora de Mosaics, Mertxe París, que també és llibretera, ha reclamat més consciència, "especialment entre editorials d'infantil i juvenil perquè no pot ser que cada dia arribin més llibres impresos a l'altra punta del món que parlen, entre altres coses, de la preservació del medi ambient".

Mira aquí la presentació del nou segell de qualitat "Llibre local":

 

 

Per Jordi Panyella, responsable d'ecoedició de Pol·len Edicions, la iniciativa pretén "defensar el parc gràfic català, per pagar els nostres impostos al país on tenim la nostra activitat econòmica, i un motiu, que és el tema de minimitzar l'impacte ambiental de la producció de llibres".

Novoprint és un impremta que té el certificat ISO que avala la gestió amb criteris de sostenibilitat. D'aquí surten 20 milions de llibres l'any. Per a les editorials que ho exigeixen, com Pol·len, s'elaboren amb tintes fetes amb olis vegetals i planxes que redueixen el consum de tinta i amb paper 100% reciclat, cosa que redueix molt el seu impacte ambiental, un dels principals objectius del segell Llibre local.

ARXIVAT A:
LiteraturaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut