L'IPC es modera al març, però els aliments continuen disparats: consulta què puja més

La inflació del mes de març s'ha situat en el 3,1% a Catalunya i en el 3,3% a Espanya, segons l'INE

RedaccióActualitzat

La inflació del mes de març a Espanya s'ha situat en el 3,3%, segons l'Institut Nacional d'Estadística. Són dues dècimes per sobre de la taxa a Catalunya, que ha estat del 3,1%. La dada coincideix amb la que ja va avançar l'INE fa dues setmanes.

És la xifra més baixa des de l'estiu del 2021, però no vol dir que els preus no continuïn a l'alça. Aquest percentatge, l'IPC interanual, es calcula comparant els preus actuals amb els mateixos del mateix mes de l'any anterior. I el març del 2022 va ser el primer amb un fort encariment dels preus, després de la invasió russa a Ucraïna.

Amb tot, l'índex general se situa 2,7 punts per sota que al febrer, en què l'IPC va ser del 6%. Això és gràcies a la moderació dels preus de l'electricitat i els carburants. No obstant això, els preus dels aliments i les begudes no alcohòliques continuen disparats: s'han enfilat un 16,5%, una dècima menys que el mes anterior, en què es va batre el rècord des del 1994.

El percentatge es redueix al 14,6% a Catalunya.

 

Mentre que el peix i el marisc, la llet, el formatge i els ous i els olis i greixos s'han encarit menys que el març de l'any passat, els preus dels llegums i les hortalisses, entre altres productes alimentaris, van pujar més que el març del 2022.

Pots consultar en aquesta taula què puja i què baixa més:

La variació mensual de l'IPC a Catalunya és del 0,5% --és el que s'han apujat els preus respecte al febrer--, mentre que a Espanya la taxa mensual és del 0,4%.

La inflació subjacent --sense aliments no elaborats ni productes energètics-- ha baixat una dècima al març, fins al 7,5%, i s'ha situat 4,2 punts per sobre de l'IPC general i en els valors més alts en més de 40 anys.

La diferència entre la inflació subjacent i la taxa general és la més alta des de l'agost del 1986, quan l'INE va començar a calcular-la per primer cop.

 

 

ARXIVAT A:
IPC
Anar al contingut