El preu dels aliments continua a l'alça (ACN/Mariona Puig)

L'IPC continua enfilant-se amb el preu dels aliments disparat: consulta què puja més

La inflació interanual és del 5,6% a Catalunya, tres dècimes més que al gener, i del 6% a tot Espanya, on puja una dècima

RedaccióActualitzat

Pujada de la inflació, al febrer, segons confirmen les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que rebaixen en una dècima l'IPC avançat espanyol conegut fa dues setmanes i la situen en el 6%.

A Catalunya, la inflació interanual és del 5,6%, tres dècimes més que al gener. Sobretot, pel preu dels aliments, que costen un 14,5% més que el febrer de l'any passat; només respecte al gener, han pujat un 1,9%.

L'IPC, per tant, s'enfila per segon mes consecutiu després de trencar, al gener, la tendència a la moderació dels últims cinc mesos del 2022.

 

Així, tal com va ja passar al mes de gener, al febrer els preus s'han mantingut a l'alça, influïts per una pujada històrica dels aliments, que arriba, al conjunt d'Espanya, al 16,6% respecte a fa un any. 

Si es compara el cistell de la compra amb el de fa un any, continuen disparats el preu del sucre (+55,7%), la llet (+33,4%), l'oli i els greixos (+30%), els cereals i derivats (+22,1%), els llegums (+21%), els ous (+19,9%), els productes làctics (+19,4%), la patata (+17,5%), la carn de porc (+13,5%), el cafè (13,6%), l'aigua mineral (+12,25) i el pa (+9,2%).

 

Els carburants s'han tornat a enfilar, però amb menys intensitat que al gener, quan va desaparèixer el descompte general de 20 cèntims per litre. En concret, l'índex interanual dels combustibles s'han situat en el 4,2%, uns set punts per sota del gener, que era de l'11%.

Entre els preus que també han pujat al febrer hi ha el vestit i el calçat, un 5,1% més cars, i les comunicacions, que costen un 2,5% més que fa un any.

Han baixat, en canvi, els preus del transport públic urbà, un 6%, i de l'interurbà, un 3%. També el grup que inclou habitatge, aigua, electricitat i altres combustibles, que cau a totes les comunitats.

En conjunt, els preus han pujat a totes les comunitats excepte a Extremadura, on s'han mantingut. Han pujat més al País Valencià, un 1,2%, i a Andalusia, Aragó, les Balears, Múrcia i La Rioja, un 1,1%.

Pel que fa a la inflació registrada el 2023, l'encapçalen les Balears i les Canàries, amb un 1,1%, i Catalunya, amb un 1%. 
 

Inflació subjacent rècord

A més de la inflació interanual del febrer, l'INE també ha rebaixat una dècima la inflació subjacent, calculada sense aliments no elaborats ni productes energètics, que se situa, a tot Espanya, en el 7,6% respecte a fa 12 mesos, la més alta des del desembre del 1986, fa més de 36 anys.

A Catalunya la inflació subjacent és del 7,1%, tres dècimes per sobre del gener, i torna a situar-se com el valor més alt de la sèrie històrica.
 

ARXIVAT A:
IPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut