Una dona tria una ampolla d'oli al supermercat (iStock)
Una dona tria una ampolla d'oli al supermercat (iStock)

L'IPC bat un nou rècord al novembre: consulta quins aliments i productes s'apugen més

La inflació és d'un 5,3% a Catalunya i un 5,5% al conjunt de l'Estat, i s'han encarit sobretot l'electricitat, els carburants i alguns aliments

RedaccióActualitzat

La inflació ha batut un nou rècord aquest novembre. A Catalunya, va arribar al 5,3% i al conjunt de l'Estat es va enfilar un 5,5%, disparada per l'energia i els aliments. La dada definitiva, sabuda ara, rebaixa una dècima l'avançada a principis de mes

A l'hora d'anar a comprar, el que més ha pujat de preu és l'oli d'oliva, més d'un 25% en comparació amb el que valia fa un any, seguit del xai, un 15%. Entre els productes que més s'han encarit també hi ha els refrescos i la pasta --per sobre del 10%--, i la fruita i el peix.

 

Ha pujat el preu dels subministraments, com calefacció, llum i aigua. El rècord el veiem en els combustibles líquids, que s'han apujat un 62% l'últim any. I la llum, amb uns preus que s'han disparat prop d'un 47% des de l'any passat.

Consulta en aquesta llista quin és l'increment anual i mensual de cada producte:
 

 

Les pensions s'apujaran un 2,5% l'any que ve

Amb la dada definitiva de la inflació del novembre es confirma que les pensions s'apujaran l'any que ve un 2,5% al conjunt de l'Estat. És la mitjana de l'últim any i és la fórmula que es va acordar per revisar les pensions.

A més, els pensionistes rebran al gener una "pagueta" per completar l'increment que hi ha hagut aquest any, que és del 0,9%, i, per tant, han perdut poder adquisitiu. Les pensions mínimes i les no contributives tindran un increment del 3%, segons el Ministeri de Seguretat Social.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut