Mànega de benzina en una benzinera
El preus han pujat un 5,6% al conjunt de l'Estat des del novembre de l'any passat fins a aquest, segons la dada avançada de l'IPC

L'escalada de preus continua: l'IPC puja al novembre fins al 5,6% a l'Estat

Aliments i combustibles impulsen la pujada d'acord amb les primeres estimacions, que s'hauran de confirmar d'aquí quinze dies

Redacció Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

Els preus continuen desbocats. L'IPC (índex de preus de consum) continua a l'alça i creix fins al 5,6% al novembre, la xifra més alta des del setembre del 1992, segons l'indicador avançat, que elabora l'INE, l'Institut Nacional d'Estadística.

Respecte al mes passat, la inflació puja dues dècimes --a l'octubre es va situar en el 5,4%.

La crisi de subministraments i la caiguda de preus registrada l'any passat contribueixen a aquest creixement a un ritme rècord. De nou, l'increment és conseqüència de l'alça en el preu dels aliments, els carburants i l'electricitat, que, tot i que s'han moderat, continuen molt alts.

La inflació subjacent, que no té en compte ni els productes d'alimentació ni els energètics, és més moderada tot i que també repunta. Al novembre es va situar en l'1,7%.

La dada definitiva de l'IPC de novembre a nivell espanyol i també la dada catalana es publicaran a mitjans de desembre.

 

L'IPC més important per als pensionistes

La dada d'aquest mes és especialment important per als pensionistes. Els permetrà saber quant cobraran de l'anomenada "pagueta", el pagament que se'ls abona per compensar la diferència entre les previsions d'inflació del govern espanyol i la real.

L'executiu espanyol va preveure que els preus pujarien aquest any un 0,9% i la mitjana provisional dels últims 12 mesos és del 2,5%.

Aquesta mitjana també serà la que s'apliqui per a la pujada de les pensions de l'any que ve amb la nova fórmula de revalorització aprovada.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca Energia Alimentació
Anar al contingut