L'acord a la Diputació de Barcelona i els peatges entren en campanya

La decisió de dos independents de Junts, que entraran al govern de la institució, amb la socialista Lluïsa Moret al capdavant, ha impactat de ple en l'equador de la campanya a Catalunya

RedaccióActualitzat

A Catalunya continua la campanya amb l'acord a la Diputació de Barcelona sobre la taula, que ha impactat de ple a l'equador de la campanya. La socialista Lluïsa Moret és la presidenta gràcies als vots de Comuns i Tot per Terrassa, i dels dos diputats independents de Junts, que entraran al govern de la institució.

Per exemple, a Manresa, Junts ha respost a les acusacions dels republicans després que aquests hagin dit que no són de fiar per l'acord aconseguit a la Diputació de Barcelona. Junts també ha assenyalat ERC per haver pactat amb els socialistes a la Diputació de Lleida i Tarragona. Finalment, ha carregat contra ERC per fer de crossa dels socialistes al Congrés i ha reclamat el traspàs a Rodalies que, diu, Esquerra no ha sabut gestionar.

Des de Sant Boi de Llobregat la CUP ha parlat de com fer front a l'extrema dreta i això fent una crida a anar a votar massivament el 23 de juliol per evitar que entrin a les institucions i lamenten també l'abstencionisme. També han carregat contra el PSOE per les morts a la frontera sud i les infiltracions a les organitzacions juvenils.

El PSC ha advertit de la importància d'aquestes eleccions per aturar el bloc de la dreta. Meritxell Batet s'ha mostrat convençuda de la victòria socialista a Catalunya. Batet ha acusat Junts d'haver ofert als populars la vicepresidència de la Diputació.

Esquerra ha dit que no es refia de Junts. Francesc-Marc Álvaro els acusa de no controlar el seu espai. D'altra banda han lamentat que la coalició de PSOE i Podem no hagi lluitat pel dret de les persones migrants i alerten que la situació es pot agreujar si la dreta i l'extrema dreta arriben al poder. 

Sumar En Comú Podem vol una llei integral contra el racisme i reformar la d'estrangeria, que asseguren que no respecte els drets humans i han apuntat directament a Vox. D'altra banda, els Comuns celebren recuperar un govern progressista a la Diputació de Barcelona i Gerardo Pisarello ha instat Esquerra Republicana a sumar-s'hi.

Roger Montañola, del PDeCat Espai CiU, ha defensat la baixada d'impostos davant l'Agència Tributària.

El PP ha fet entrar en campanya l'alcalde de Madrid, que ha criticat la gestió del vot per correu. El candidat a Catalunya Nacho Martín Blanco ha acusat socialistes i comuns d'haver actuat amb sectarisme a la Diputació.

 

Acusacions d'enfangar la campanya

Mentrestant, Sánchez i Feijóo cada cop van apujant més el to, a deu dies de les eleccions. El candidat del Partit Popular és aquest dijous a Ermua, on ha participat en l'homenatge que s'ha fet a Miguel Ángel Blanco, el regidor del PP que va ser assassinat per ETA avui fa 26 anys. 

Sense referir-se a Sánchez, el líder popular ha fet un missatge velat a Bildu, assegurant que el present i el futur d'Espanya no ha de ser imposat pels qui "van planificar, executar o aplaudir els crims com el de Miguel Ángel Blanco, tampoc pels que mai se'n van penedir."

Pedro Sánchez ha tornat aquest dijous a la tarda als mítings de campanya, després del debat cara a cara amb Alberto Núñez Feijóo i de la cimera de l'OTAN a Vílnius. Ho ha fet amb un acte a Santander, on s'ha presentat com a única opció per frenar el PP i Vox. El Partit Socialista ha aprofitat l'acte per explicar que no hi ha canvi d'estratègia després del debat, i que passa per la mobilització dels militants del PSOE que no estan motivats en aquest moment i també per mantenir les crítiques i les denúncies a la coalició entre el PP i Vox.

El president espanyol i candidat del PSOE té prevista una última setmana intensa, amb més actes, sobretot allà on els vots estan més disputats, i amb més presència mediàtica. Aquest matí, a la SER, ha acusat Feijóo d'enfangar la campanya amb les seves acusacions sobre Correus per tapar els seus pactes amb Vox.

També ha entrat en campanya la polèmica entre el PP i el PSOE per si es tornaran a posar peatges a les autovies i autopistes de tot l'estat. I l'han encesa unes declaracions de Pere Navarro, director general de la DGT, aquest dijous al matí al programa "Els matins" amb Ariadna Oltra.

ARXIVAT A:
Eleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut