Lluïsa Moret, amb la vara que del nou càrrec de presidenta de la Diputació de Barcelona
Lluïsa Moret, amb la vara que del nou càrrec de presidenta de la Diputació de Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)

El PSC suma dos independents de Junts al pacte amb Comuns a la Diputació de Barcelona

La socialista Lluïsa Moret presideix l'ens i, en el ple d'investidura, ha aconseguit també el suport de Tot per Terrassa

RedaccióActualitzat

La socialista Lluïsa Moret és la nova presidenta de la Diputació de Barcelona gràcies als vots del PSC, els Comuns, Tot per Terrassa i dos diputats d'Impulsem el Penedès --formació integrada dins de Junts--. Aquests dos últims diputats són l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i el de Torrelles de Foix, Sergi Vallès, que passaran a formar part del govern de l'ens supramunicipal, segons ha confirmat Castells a TV3.

Els seus vots s'han sumat als de l'acord a què van arribar socialistes, comuns i la formació de l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. Tot i haver avalat la investidura de Moret, el partit terrassenc no entrarà al govern supramunicipal.  

D'aquesta manera, el PSC s'ha assegurat el suport perquè Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, fos escollida aquest dijous presidenta en segona volta, quan només és necessària la majoria simple.

Moret ha aconseguit 25 vots, un menys dels 26 que marca la majoria absoluta. Per darrere han quedat els candidats d'ERC (Dionís Guiteras) i Junts (Neus Munté), amb 10 vots cadascun, el del PP (Xavier García Albiol), amb 4, i el de Vox (Jordi Albert de la Fuente), amb 1. 

Moret relleva una altra socialista, Núria Marín, l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, que serà senadora autonòmica.  

El número 3 d'ERC a les llistes per al Congrés, Francesc-Marc Álvaro, ha afirmat que la decisió dels dos independents de Junts "posa en evidència, lamentablement, que Junts no és de fiar". Ho ha afirmat en un míting a Barcelona. Álvaro ha instat Junts a posar "ordre en el seu espai" i controlar els seus diputats. 


Acord de tres comarques per a "inversions estratègiques"

Alcaldes i alcaldesses de l'Alt Penedès, Anoia i Garraf han firmat un document anomenat "Acord de Sant Quintí de Mediona" que ratifica el suport a la decisió de formar part del govern de la Diputació.

Està signat pels alcaldes i alcaldesses de Puigdàlber, Font-rubí, Sant Quintí de Mediona, Montmaneu, Santa Fe del Penedès, la Torre de Claramunt, la Llacuna, Cabrera d'Anoia, Veciana, Cubelles, Sant Pere Sallavinera, Canyelles, Castellví de la Marca, Olèrdola, Calonge de Segarra, Avinyonet, Torrelles de Foix i Igualada.

Els alcaldes i alcaldesses de l'Anoia, el Garraf i l'Alt Penedès que han firmat l'acord(ACN)

El pacte, asseguren, suposa un programa "d'inversions estratègiques" per a les tres comarques durant aquest mandat 2023-2027, als ajuntaments, a les mancomunitats i als consells comarcals de la vegueria del Penedès. Inversions destinades a projectes d'equilibri territorial, de desenvolupament econòmic i turístic, d'àmbit social, de reptes vinculats al canvi climàtic i infraestructures per a l'estalvi d'aigua, entre d'altres.

Impulsem el Penedès, creat amb l'objectiu de defensar la veu del territori allà on tingui representació, entén la Diputació de Barcelona com una de les principals institucions al servei dels ajuntaments. Això, diuen, ha estat "decisiu" per tancar un acord que "prioritza clarament el territori, que vol ser tractat d'acord amb la seva singularitat i les seves potencialitats dins la demarcació de Barcelona".

Tot i desmarcar-se de Junts a la Diputació, Impulsem el Penedès assegura que té la voluntat de "seguir treballant per construir un espai polític central amb forces polítiques com Junts per Catalunya, els quals han estat capaços de crear la coalició Compromís Municipal que ha donat uns grans resultats arreu del país".
 

Moret, una figura a l'alça al PSC

Quan Salvador Illa va agafar les regnes del PSC, Moret va ser nomenada vicesecretària d'Organització i Acció Electoral.

La presidenta ja té experiència a la Diputació, organisme en el qual ha estat vicepresidenta primera i ha dirigit l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social.

Lluïsa Moret, nova presidenta de la Diputació de Barcelona
Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, és la nova presidenta de la Diputació de Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)

Alcaldessa de Sant Boi des del 2014, Moret va revalidar el càrrec a les darreres eleccions municipals i va ampliar la majoria absoluta, passant de 13 a 16 regidors dels 25 que hi ha.

Nascuda el 1965 a Barbastre (Osca), viu des de petita a Sant Boi, on va començar la seva carrera política com a regidora el 2007, ostentant el càrrec de tinent d'alcalde de Benestar i Ciutadania.

És llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona (UB) i té un màster en Tècniques de Recerca Social i un altre en Estudis de les Dones i Polítiques de Gènere.

Moret ha treballat als sectors públic i privat, sempre en els àmbits de benestar social i igualtat de gènere.

 

ARXIVAT A:
JuntsPSCEn comúEleccions municipals 2023
Anar al contingut