Indignació entre la policia francesa per prohibir-los la tècnica de l'"estrangulació"
Agents manifestant-se contra Castaner, amb un casc a terra, a Niça

La policia francesa s'enfronta al govern per la decisió de prohibir la tècnica de l'"estrangulació"

El ministre de l'Interior, Christophe Castaner, ho ha decidit després del cas Floyd, però els agents francesos consideren necessari utilitzar aquesta tècnica per immobilitzar un detingut

RedaccióActualitzat

Indignació entre la policia francesa per la decisió del govern de prohibir la polèmica tècnica de "l'estrangulació" durant les detencions. El ministre de l'Interior, Christophe Castaner, ha donat ordres als agents de no fer servir aquest sistema i els policies han reaccionat amb protestes a tot el país.

A Lilla, al nord de França, han fet una concentració davant la comissaria amb les manilles a terra, com a senyal de rebuig a la decisió del ministre. Amb aquesta actitud, les forces de seguretat volen plasmar que aquesta tècnica que immobilitza el cap dels detinguts és, creuen, necessària a l'hora d'emmanillar-los.

També neguen que dins la policia hi hagi comportaments xenòfobs. El cos policial afirma sentir-se insultat i ofès i es desvincula de la brutalitat policial i del racisme que ha fet esclatar protestes arreu del món per la mort del nord-americà George Floyd.

Yves Lefebvre, secretari general de l'SGP, ha afirmat que, després d'aquesta decisió, "ja no considerem Christophe Castaner el suposat primer policia de França". Sota la pluja, un centenar de policies han reclamat la dimissió de Castaner, abans d'entonar la Marsellesa.
 

Indignació entre la policia francesa per prohibir-los la tècnica de l'
A Lilla, concentració de policies amb les manilles a terra


A més de Lilla, la convocatòria dels sindicats policials l'han seguit en diferents ciutats com Saint-Étienne, Marsella, Niça, Bordeus, Bobigny o Tolosa de Llenguadoc. Amenacen amb més accions reivindicatives els pròxims dies. "Un ministre de l'Interior ha d'estar al darrere dels seus policies", ha remarcat Fabien Vanhemelryck, secretari general d'APN, el sindicat majoritari de les forces de seguretat franceses.

 

Ordres estrictes del ministre de l'Interior

El responsable d'Interior adverteix que hi haurà "tolerància zero" davant actuacions policials "excessives". "Cap racista pot portar amb dignitat l'uniforme de policia o de gendarme", diu Castaner, que afegeix que no li tremolaria el pols a l'hora de suspendre els agents que es veiessin involucrats en aquests casos.

A partir d'ara, un agent que hagi de mantenir immobilitzat un detingut a terra té prohibit recolzar-se en el clatell o en el coll. Fins i tot ja no s'ensenyarà a l'acadèmia de policia.
 

Indignació entre la policia francesa per prohibir-los la tècnica de l'
El ministre Castaner, enfrontat a la seva policia (Reuters/Ludovic Marin)


L'any passat hi va haver una trentena de denúncies per racisme contra agents de policia. Una tercera part es van enviar a la justícia. No obstant això, els policies implicats no van ser revocats, segons el mateix ministre de l'Interior.

Els últims dies s'han filtrat àudios de grups de policies a les xarxes socials amb comentaris racistes, antisemites i homòfobs. Tot i això, Castaner assegura que no es pot comparar la situació que es viu als Estats Units amb França: "Mai descansarem en la defensa de l'honor de les forces de l'ordre. No acceptaré acusacions permanents."

 

 

ARXIVAT A:
RacismeGeorge FloydPolicialFrança
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut