L'actriu Karla Sofia Gascón en el discurs d'acceptació del premi a millor interpretació femenina (EFE/Sebastien Nogier)
L'actriu Karla Sofia Gascón en el discurs d'acceptació del premi a millor interpretació femenina (EFE/Sebastien Nogier)

"Anora" i "Emília Pérez" triomfen en un festival de Canes que premia Karla Sofía Gascón

En la cerimònia de clausura, George Lucas ha rebut la Palma d'Or d'Honor de mans de Francis Ford Coppola

Redacció/AgènciesActualitzat

Des que es va projectar aquest dimarts, "Anora" es va convertir en una de les poques favorites d'aquesta edició del Festival de Canes. Finalment, la pel·lícula de Sean Baker sobre una prostituta que coneix el fill d'un magnat rus s'ha alçat aquest dissabte amb la Palma d'Or.

Del palmarès de la 77a edició del festival més glamurós del també n'ha sortit molt ben parada "Emília Pérez", el musical de Jacques Audiar sobre un narco mexicà, que ha guanyat el Premi del Jurat i també el de millor interpretació femenina. Aquest darrer guardó ha estat per a totes les actrius del film: Karla Sofía Gascón, Zoe Saldaña, Selena Gómez i Adriana Paz.

Gascón, una actriu trans madrilenya més coneguda a Mèxic que a Espanya, interpreta el paper d'un narco que transiciona a dona. Ella ha estat l'encarregada de recollir el premi en nom de totes les actrius, ja que la resta no han assistit a la cerimònia de clausura.

"Vull que aquest premi tingui una part especial per a tots els actors i actrius que ens esforcem cada dia picant portes que no s'obren. Doncs a vegades aquestes portes s'obren", ha dit Gascón al Gran Teatre Lumière de Canes. L'actriu, a més, també ha fet un missatge contundent contra la transfòbia:

"I, és clar, a totes les persones trans que patim cada puto dia l'odi i com ens denigren."

Karla Sofía Gascón s'abraça amb el director d''Emília Pérez', Jacques Audiar
Karla Sofía Gascón s'abraça amb el director d'"Emília Pérez", Jacques Audiar (Reuters/Sarah Meyssonnier)

"No sé què faré la resta de la meva vida"

La història d'Ani, una treballadora sexual que es casa amb el fill d'un oligarca rus, s'ha emportat la Palma d'Or. El director d'"Anora", Sean Baker, ha rebut el guardó de mans de George Lucas.

En recollir el premi, Baker ha promès que continuarà "lluitant perquè el cine segueixi viu" i ha dedicat el premi a tots els treballadors del sexe del món:

"Aquesta Palma d'Or és el que he somiat des de fa 40 anys; no sé què faré la resta de la meva vida".

El director Sean Baker amb la Palma d'Or
El director Sean Baker amb la Palma d'Or (EFE/Guillaume Horcajuelo)

Una altra de les pel·lícules que ha tingut una molt bona acollida a Canes, "The seed of the sacred fig", de Mohammad Rasoulof, ha guanyat el Premi Especial del Jurat. La pel·lícula de Rasoulof és una duríssima crítica a la manca de llibertat a l'Iran per part d'un cineasta que va marxar del país per evitar una condemna de vuit anys de presó.

En recollir el premi, l'ha dedicat als membres del seu equip "retinguts i sota la pressió dels serveis secrets de la República Islàmica".

Palma d'Or d'Honor per a George Lucas

L'altre gran protagonista de la clausura del festival ha estat el realitzador George Lucas, que ha rebut la Palma d'Or d'Honor de mans d'una altra llegenda de Hollywood, Francis Ford Coppola.

Ovacionat pels assistents a la cerimònia mentre sonava la banda sonora de "La guerra de les galàxies" creada per John Williams, Lucas ha dit que era "un honor" que li entregués la distinció el director d'"El padrí", protagonista d'aquesta edició del festival perquè hi ha presentat "Megalopolis".

Francis Ford Coppola entrega a George Lucas la Palma d'Or d'Honor (EFE/Sebastien Nogier)
ARXIVAT A:
CinemaFestival de Canes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut