La pandèmia frena la construcció d'obra nova

Els promotors calculen que la construcció d'habitatges caurà un 20% aquest any

Paula Brujats RubirolaActualitzat

La construcció d'habitatges ja comença a notar la frenada general causada per la pandèmia del coronavirus. La incertesa econòmica ha aturat en sec les vendes sobre plànol i els bancs són més exigents en els requisits per obtenir finançament. En aquest escenari els promotors han frenat les noves construccions.

Entre el gener i el setembre, els visats d'obra nova han caigut un 16% a Catalunya, segons dades de la Generalitat. Per demarcacions, les de Tarragona i Lleida concentren les caigudes més fortes, de fins al 49% en aquesta última demarcació. En el cas de Barcelona, que és on es construeixen més pisos, la frenada és del 12%.

 

Els promotors preveuen que els pròxims mesos continuarà baixant. "Calculem tancar l'any amb un 20% menys d'obra nova iniciada", assegura Lluís Marsà, president de l'Associació de Promotors de Catalunya, que explica que el descens només es veu compensat amb el començament de promocions d'habitatge social. Alerta que, si no hi ha ajudes, l'any que ve la frenada pot ser encara pitjor.

"Cada habitatge nou que es crea genera 2,4 llocs de treball a Catalunya. En un moment que el sector públic no té recursos per crear nous llocs, la construcció podria ser un efecte tractor important. Nosaltres arrosseguem altres activitats. Però cal ajudar la construcció d'obra pública i d'habitatges (social i lliure). Aquí s'està optant per l'efecte contrari", lamenta Marsà.

 

Vista d'una grua de construcció a l'Eixample de Barcelona
Vista d'una grua de construcció a l'Eixample de Barcelona (ACN / Júlia Pérez)

 

A diferència de la crisi immobiliària del 2008, ara no quedaran blocs abandonats a mig construir. "Els edificis que s'estan fent s'acabaran perquè el 80% d'habitatges ja estan venuts", assenyala el president de l'Associació de Promotors.

 

Descens de preus

L'alentiment de la construcció d'obra nova es notarà en els preus. El sector immobiliari calcula que els preus poden baixar un 5% en el pròxim mig any, però la incidència final dependrà de l'evolució de la pandèmia.

 

"A Catalunya hi ha una necessitat de 25.000 habitatges anuals i ara mateix estem un 60% per sota. Hi haurà una falta d'estoc sobre la demanda que hi ha habitualment, per tant, possiblement els preus es mantindran o baixaran un 5%", assenyala Toni López, soci de la immobiliària Forcadell i director de l'Àrea d'Immobiliària d'Empresa. López afegeix:

"Ara mateix ja veiem un petit descens en el preu final de l'habitatge nou, ja que es regala la plaça d'aparcament i el traster. El comprador vol aprofitar l'efecte de la Covid per aconseguir un descens final"

En canvi, els habitatges de segona mà ja estan notant una caiguda de preus, de mitjana un 12% a Catalunya i les immobiliàries calculen que poden baixar fins a un 18% el 2021.

 

Construcció d'un bloc de pisos al passeig Joan Maragall de Girona
Construcció d'un bloc de pisos al passeig Joan Maragall de Girona (ACN / Xavier Pi)

 

ARXIVAT A:
HabitatgeCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut