Una científica i inventora ha inaugurat la nova categoria de la revista Time: "Nen de l'Any" (Time)

La científica Gitanjali Rao, primera "Nena de l'Any" de la revista Time

Amb 15 anys, ha inventat una app contra el ciberassetjament i un dispositiu per detectar plom a l'aigua contaminada

Actualitzat

Gitanjali Rao va ser nomenada "millor científica jove dels Estats Units" quan tenia 11 anys, per haver inventat un test ràpid i de baix cost per detectar plom a l'aigua contaminada. Ara en té 15 i, entre altres coses, també ha inventat una app que utilitza la intel·ligència artificial per detectar casos de ciberassetjament.

Amb aquest currículum, la revista Time l'ha triada com la primera "Nena de l'Any", una categoria que afegeix a la de "Persona de l'Any". Han seleccionat Gitanjali Rao entre 5.000 nenes i nens americans d'entre 8 i 16 anys.

 

 

En una entrevista publicada a Time, que li ha fet Angelina Jolie, la jove explica que no és la imatge típica d'un científic: "Tot el que veig a la televisió és que és un home gran, generalment blanc" i li agradaria canviar el model:

"Perquè, per experiència personal, no és fàcil quan no veus ningú més com tu. Per tant, vull fer públic aquest missatge: si jo puc fer-ho, tu ho pots fer i qualsevol ho pot fer."

 

 

 

Gitanjali Rao explica que era a segon o tercer de primària quan va començar a pensar com utilitzar la ciència i la tecnologia per crear canvis socials:

"Tenia 10 anys quan vaig dir als meus pares que volia investigar la tecnologia del sensor de nanotubs de carboni al laboratori d'investigació en la qualitat de l'aigua de Denver i la meva mare em va preguntar: "El què?"

 

Segons explica l'editor, són molècules cilíndriques fetes d'àtoms de carboni que són molt sensibles als canvis químics i, per tant, són bones per detectar substàncies químiques a l'aigua, entre altres usos.

Rao diu que la seva generació s'enfronta a problemes nous, però també a problemes vells que encara no s'han solucionat:

"Com ara, estem asseguts aquí enmig d'una nova pandèmia mundial i encara hem de fer front a problemes de drets humans. Hi ha problemes que no vam crear però que ara hem de resoldre, com el canvi climàtic i el ciberassetjament amb la introducció de la tecnologia."

 

L'any passat, Greta Thunberg va ser, als 16 anys, "Persona de l'Any". L'activista sueca, que va inspirar un moviment global per lluitar contra el canvi climàtic, és la més jove que ha aconseguit mai aquesta distinció.

Time ha assegurat que el nou títol "Nen de l'Any" busca inspirar-ne d'altres a "resoldre els problemes del món" i vol ser un "baròmetre sobre els líders emergents de la generació estatunidenca més jove".

Gitanjali Rao s'ha imposat a quatre finalistes més: Jordan Reeves, de 14 anys; Tyler Gordon, també de 14; Ian McKenna, de 16, i Bellen Woodard, de 10.

 

 

 

 

 

La guanyadora, Gitanjali Rao, està ara treballant en una manera senzilla d'ajudar a detectar biocontaminants a l'aigua, com ara paràsits, amb l'objectiu que "sigui econòmic i precís perquè la gent dels països del Tercer Món pugui identificar el que hi ha a l'aigua".

Anar al contingut