Cada any el monument a les víctimes del Holodomor rep milers de visites i ofrenes (Valentyn Ogirenko / Reuters)

Kíiv acusa Moscou d'utilitzar tàctiques estalinistes contra la població civil

Zelenski recorda els fets del Holodomor, quan l'any 1932 les forces soviètiques van confiscar tot el gra de les granges ucraïneses i van provocar la fam general al país i milions de morts

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha acusat Rússia de castigar la població amb les mateixes tàctiques genocides que va utilitzar Stalin l'hivern del 1932, quan una gran fam va matar milions de persones a Ucraïna.

Ho dit en la commemoració del 90è aniversari del que es coneix com a Holodomor, quan la policia estalinista va confiscar tot el gra de les granges ucraïneses col·lectivitzades i va provocar la fam general al país.

"Ucraïna va patir un genocidi i avui fem tot el possible i l'impossible per aturar la nova política genocida de Rússia, una de nova però similar a la que va matar milions de persones al segle XX."

Zelenski, amb el primer ministre belga a l'esquerra de la foto, visitant el monument a les víctimes del Holodomor (Reuters)

Zelenski, acompanyat del primer ministre de Bèlgica, Alexander De Croo, i la primera ministra de Lituània, Ingrida Simonyte, ha acusat Moscou de voler matar amb tàctiques semblants a les de Ióssif Stalin, destruint --ara-- les infraestructures bàsiques que estan deixant milions de persones sense electricitat en ple hivern.


A Ucraïna, després de dies de bombardejos a les infraestructures elèctriques i a les comunicacions, a poc a poc es va restablint l'energia elèctrica, malgrat que encara hi ha un milió i mig de persones, pel cap baix, amb restriccions. Tot això, enmig d'intenses nevades i temperatures sota zero tant de nit com de dia.


Gra ucraïnès per a països vulnerables

Els mandataris de Bèlgica i Lituània, juntament amb els de Polònia i Hongria, s'han reunit amb Zelenski a Kíiv i, coincidint amb la jornada de record de l'anomenat Holodomor, han anunciat una iniciativa per impulsar l'exportació de gra des d'Ucraïna cap a països vulnerables.

En la compareixença conjunta amb la resta de dirigents, el president ucraïnès ha anunciat que enviaran almenys 60 vaixells carregats de cereals, entre d'altres, a Etiòpia, el Sudan, el Sudan del Sud, Somàlia i el Iemen, en una operació que costarà 150 milions d'euros aportats pels països col·laboradors.

La Comissió Europea s'ha compromès a pagar el transport de 40.000 tones de cereals, segons ha anunciat a la mateixa cimera la presidenta Ursula von der Leyen, en una intervenció telemàtica.

La trobada ha servit també perquè Zelenski i el primer ministre belga signin una declaració de suport a l'entrada d'Ucraïna a l'OTAN.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut