L'alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, durant l'entrevista
L'alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, durant l'entrevista

Josep Farran, alcalde de les Borges Blanques: "És prioritari fer dinàmiques per enfortir la cohesió social al municipi"

ACN Les Borges Blanques - El govern sorgit del pacte entre els grups de Borges per la República i ERC a la capital de les Garrigues té com a prioritat implementar polítiques que serveixin per "enfortir la cohesió social" al municipi, ha remarcat l'alcalde Josep Farran (BxRep), un mes i escaig després de la constitució del nou ajuntament. Concretament, el batlle ja ha començat a treballar en matèries d'habitatge, de desbloqueig de sòl industrial, així com a aplicar mesures per reforçar la seguretat ciutadana, com el torn de nit de la Policia Local, i per evitar conductes incíviques, com l'acord amb la ITV per fer inspeccions a ciclomotors. També vol facilitar la tasca dels centres educatius i creu que l'Arxiu Comarcal serà un gran al·licient per a l'oferta cultural.

Un pacte de govern entre Borges per la República, amb l'actual alcalde Josep Farran al capdavant, i ERC va desbancar a Junts, la força més votada als comicis municipals, de l'alcaldia de la capital de les Garrigues. La constitució de l'ajuntament, el passat 17 de juny, ha deixat un organigrama republicà que s'estructura en tres grans blocs: Alcaldia, Relacions institucionals i Àrea de drets socials, les quals inclouen regidories com Seguretat i Protecció Civil; Agricultura, Sobirania Alimentària i Economia Social; Cohesió Social, Promoció Econòmica i Empresa, entre altres.

Paral·lelament a l'elaboració del cartipàs, Farran ha aprofitat el primer mes i escaig de govern per "fer diagnòstic" de la situació del consistori, per tot seguit, trobar-se amb els representants de les diferents entitats, centres educatius, o cooperatives amb l'objectiu de conèixer les seves necessitats. No obstant això, el nou alcalde ha compaginat aquesta tasca amb el desenvolupament de les primeres mesures de govern.

Civisme i seguretat

Una de les mesures més recents impulsada per l'Ajuntament de les Borges Blanques és que la Policia Local podrà comminar els conductors de ciclomotors a passar una inspecció tècnica de seguretat a l'estació ITV si es detecta alguna possible infracció en elements com el soroll que generen, els frens, llums, entre altres, del vehicle. Si la inspecció surt favorable, el cost d'aquesta l'assumirà l'empresa, però si surt desfavorable l'haurà d'assumir el propietari del ciclomotor, a més de pagar la possible multa, si s'escau. La mesura vol contribuir a dissuadir "una sèrie d'actituds incíviques protagonitzades per motos que afecten la qualitat de descans dels veïns", ha especificat Farran. "No podem mirar cap a un altre costat", ha afegit l'alcalde, que ha explicat també que aquesta acció es porta a terme després que el consistori fes en el darrer mes una campanya de sensibilització i apliqués les sancions pertinents a diferents conductors incívics.

En matèria de seguretat, el torn de treball de la Policia Local s'ha ampliat a la nit per fer front al màxim de demandes d'atenció per part dels ciutadans i també vol servir per frenar ocupacions d'habitatges, ja que es va produir un cas durant l'inici del mandat.

Habitatge

De fet, una de les primeres problemàtiques que va resoldre el consistori de la mà de la Policia Local va ser l'ocupació, associada a activitat delictiva, d'un immoble a l'avinguda Francesc Macià.

Per això, Farran ha assegurat que "assagen fórmules" que els permetin gestionar la cessió del lloguer o fins i tot la compra d'immobles que són propietat de grans tenidors, amb l'objectiu d'evitar aquestes situacions i millorar també l'accés a l'habitatge.

Promoció econòmica i agroalimentària

Un dels grans reptes i prioritats de la capital de les Garrigues és el desbloqueig de sòl industrial. Segons Farran, prova d'això és que tan sols dos dies després de constituir govern, va posar sobre la taula dels serveis tècnics un projecte per començar a habilitar una parcel·la per a tal efecte, tot i que, per ara, ha volgut ser discret amb la seva ubicació. En paral·lel, l'alcalde creu que també s'ha de potenciar el teixit productiu agroalimentari del poble.

"Si bé és cert que aquest govern té la prioritat de desbloquejar sòl industrial, ja que una capital de comarca no es pot permetre el luxe de no tenir-ne, volem fer notar que les Borges Blanques requereix un teixit agrari i de producció agroalimentària potent, el qual ara mateix està en dubte", ha indicat Farran.

Equipaments culturals

El nou equip de govern ha fet aquest mes de juliol la recepció de l'obra del nou Arxiu Comarcal de les Garrigues, equipament que preveu obrir al públic a partir del pròxim mes de setembre. L'edifici, finançat amb 2,5 milions per la conselleria de Cultura, ocupa una superfície de gairebé 1.300 metres quadrats i té capacitat per a quatre dipòsits de documentació.

"Estem especialment orgullosos, contents i satisfets d'haver recepcionat l'Arxiu de la comarca, perquè alhora és el de les Borges. És un actor que només pot sumar al conjunt de l'oferta cultural del poble", ha dit Farran, que ha afegit que esperen trobar la manera que "la gent se'l faci seu".

Cohesió social

Durant la campanya electoral de les eleccions municipals, els grups ara a govern van insistir a treballar totes aquelles "dinàmiques" per enfortir la cohesió social del poble perquè "entenem que hi ha un risc evident d'esquinçament del sentiment de comunitat. És una qüestió prioritària", ha expressat Farran. En aquest sentit, ha afirmat que tant el teixit associatiu del municipi com el consistori, aplicant diverses mesures en matèries socials, educatives o d'habitatge com les esmentades anteriorment, han de treballar plegats en aquest objectiu.

A més, el nou alcalde també creu necessari "articular un projecte de poble que vagi més enllà de l'equip de govern", i això requereix un treball de "diagnòstic i planificació".

Anar al contingut