I després del Sant Jordi, què? 15 dies per saber si els grans concerts són viables

El Primavera Sound i el Sónar ja han anunciat que ajornen els festivals fins al 2022 però l'experiència del concert sense distàncies obre una finestra a altres esdeveniments massius

RedaccióActualitzat

Love of Lesbian va ser dissabte el grup protagonista d'una aposta mèdica i cultural per demostrar que es poden fer espectacles massius segurs sense distàncies de seguretat.

Per això músics i públic van acabar el concert amb una imatge emotiva, d'unitat, després de setmanes treballant i en què s'han posat d'acord tots els festivals del país, les institucions públiques i la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties infeccioses.

El Primavera Sound i el Sónar ja han anunciat que ajornen els festivals fins al 2022. Però, en canvi, l'experiència del concert sense distàncies de seguretat al Palau Sant Jordi obre una finestra a altres esdeveniments, convençuts que la ciència els acompanyarà.

La plataforma Festival por la Cultura Segura, organitzadora del concert, ha invertit 200.000 euros en els tests ràpids d'antígens, les mascaretes FFP2 per al públic i els tècnics, en gel hidroalcohòlic i en el personal addicional per regular entrades i sortides sense aglomeracions del recinte. Els organitzadors s'han felicitat pel "civisme i l'emoció" que van demostrar tots els assistents al concert. 

Els tests d'antígens es van fer unes hores abans del concert a diferents punts de la ciutat (Reuters/Albert Gea)
Els tests d'antígens es van fer unes hores abans del concert a diferents punts de la ciutat (Reuters/Albert Gea)

Asseguren que la prova pilot va suposar "un exemple d'unitat del sector de la música en directe, de la comunitat científica, de les administracions i de patrocinadors compromesos" per buscar solucions que permetin programar concerts massius.

D'aquí 15 dies, l'Hospital de Can Ruti farà un seguiment dels assistents al concert per saber si s'han contagiat. Si els resultats són bons, s'obre la porta a fer més concerts com aquest. Les dades obtingudes es faran públiques després de contrastar-les amb la Conselleria de Salut. 

"A partir d'ara esperarem dues setmanes i amb col·laboració amb vigilància epidemiològica de la Generalitat, sabrem la incidència de la gent que ha estat aquí i la podrem comparar amb la incidència de la població general per veure si hi ha hagut un excés d'infecció per Covid, esperem que no", explica Josep Maria Llibre, de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties.

Però no a tothom li va semblar oportú ni segur fer en aquest moment aquesta prova multitudinària sense distància física quan encara les xifres de contagi de la Covid són elevades. L'investigador Sergio Alonso, del grup de Recerca de Biologia i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica (BIOCOM-SC), considera que hi havia cert risc durant el concert perquè "se sap que els tests ràpids no són de fiar en el cas de malalts asimptomàtics" i podria ser que hi haguessin positius sense detectar dins el Sant Jordi.

Públic al concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi (EFE/Alejandor García)
Públic al concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi (EFE/Alejandor García)

El món ens mira

Com va dir Santi Balmes, cantant de Love of Lesbian, en el concert "el món ens mira". I, certament, el món va mirar el concert de Love of Lesbian.

La prova és que la notícia ha aparegut a diversos diaris europeus. El britànic The Guardian, el francès Le Monde, Al-Jazeera o el The Washigton Post són alguns exemples dels mitjans de comunicació internacionals que se n'han fet ressò.

Tots destaquen, sobretot, el cribratge que es va fer durant tot el dia a 5.000 persones per descartar que hi hagués algú amb Covid.

I també destaca la fotografia de milers de persones juntes, ballant i cantant sense distància de seguretat. I és que es va tractar del primer concert d'aquestes característiques, més enllà dels que s'han fet a Nova Zelanda.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Música
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut