Francina Armengol, la federalista d'Inca que es va oposar públicament al 155

La figura de la nova presidenta del Congrés s'interpreta com un gest de bona voluntat cap al món sobiranista

RedaccióActualitzat

Francina Armengol és la nova presidenta del Congrés espanyol. Era la candidata en ferm del PSOE, però quan ha sentit el resultat de la votació, semblava que no s'ho creia. Ha estat una sorpresa que fos escollida en la primera votació i per majoria absoluta. Els vots de Junts i ERC han acabat de decantar la balança.

Aquest és el moment de sorpresa d'Armengol quan ha estat proclamada presidenta:


La seva elecció, de fet, s'interpreta com un gest de bona voluntat cap a les formacions sobiranistes, que poden ser claus per a una investidura socialista.

Nascuda a Inca el 1971, Armengol té un perfil únic per dialogar amb els partits independentistes. Durant els dos mandats al capdavant del govern balear va mantenir molts contactes amb Carles Puigdemont i Pere Aragonès.

Federalista de convicció, Armengol va estar en contra de l'aplicació de l'article 155 i ho va titllar de fracàs de la democràcia. 

Bona relació amb Sánchez

Armengol va ser dels pocs barons territorials del PSOE que van estar al costat de Pedro Sánchez durant la crisi interna del 2016, i que va desembocar en la dimissió de Sánchez com a secretari general del partit, una posició que ha estat molt ben valorada a la seu de Ferraz. Més enllà del pla polític, Sánchez i Armengol tenen una bona relació personal.

A més, té experiència en la negociació amb els partits a l'esquerra del PSOE. Ha governat amb Unides Podem i amb el partit nacionalista Més, ara dins de Sumar.

Farmacèutica de professió, ha enllaçat càrrecs polítics des que tenia 27 anys, el 1998. De regidora d'Inca a diputada balear, presidenta del Consell Insular de Mallorca i finalment presidenta del govern de les Illes Balears, un càrrec que ha mantingut fins fa pocs mesos, quan un acord entre PP i Vox ha donat la presidència a Marga Prohens

És la quarta dona que arriba a la presidència del Congrés, i la segona persona mallorquina al capdavant de la cambra baixa, després del també socialista Fèlix Pons, que ho va fer entre el 1986 i 1996. 

Armengol ja s'ha perfilat com a candidata a les eleccions balears del 2027. Havent perdut el govern de les Illes, la presidència del Congrés li facilitarà visibilitat política i mediàtica.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Generals 2023 - 23JPSOE
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut